Statenleden+bekijken+verkeersonveiligheid+N280
Nieuws
© Maartje van Berkel

Statenleden bekijken verkeersonveiligheid N280

'Het was goed om zelf – vanuit een landbouwvoertuig – te ervaren hoe de boeren rekening houden met andere weggebruikers en te zien dat de mogelijkheden om uit te wijken vaak beperkt zijn', zegt statenlid Renée Wernink (VVD).

Wernink zegt dat naar aanleiding van een demonstratie maandag in Horn. Daar hebben boeren aan Statenleden laten zien dat een vijf meter brede parallelweg voor fietsers en landbouwvoertuigen echt te smal is om de verkeersveiligheid te garanderen.

Dat met het oog op de plannen rond de nog aan te leggen parallelweg van de N280 tussen Baexem en de A2.

Wernink weet dat ook bij de boeren verkeersveiligheid voorop staat. 'Bij de inrichting van de parallelweg is het belangrijk om samen met boeren en fietsers te bekijken hoe je tot de beste oplossingen komt, ook daar waar wellicht een bredere weg niet tot de mogelijkheden behoort.'

Oppassen

Zeker nu de scholen weer beginnen, is het oppassen in het verkeer. 'Het idee van de parallelweg is goed, de uitwerking kan beter', vindt LLTB-bestuurslid Pieter van Melick.

'De parallelweg, waar de fietsers en het landbouwverkeer over gaan rijden, wordt te smal, wat zeer onveilige situaties gaat opleveren.'

Fietser

Twee elkaar passerende landbouwvoertuigen hebben al snel zeven meter breedte nodig, geeft Van Melick aan. 'Inclusief de ruimte die een fietser gebruikt, kom je op acht meter benodigde ruimte.'

'Dan heb ik het nog niet over overhangende takken, waardoor we soms midden op de weg moeten rijden. De huidige parallelweg wordt echter vijf meter breed. Dat is vragen om problemen, veiligheidsproblemen!'

Eigen ogen

Daarom nodigde de LLTB een aantal Statenleden uit een vergelijkbare situatie met eigen ogen te komen bekijken. Van Melick: 'Dit probleem is namelijk niet uniek voor de N280. Het speelt ook bij andere (provinciale) wegen'.

De impact van de situatie wordt pas echt duidelijk als je het aan den lijve ondervindt, stelt Van Melick. De boeren hadden daarom fietsen en landbouwvoertuigen klaarstaan, om de gebruikelijke verkeerssituaties na te bootsen.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer