Minder emissie bij precies bemesten in wortelzone

Kunstmestkorrels geven bij de productie en aanwending veel emissie. Vloeibare meststoffen die met precisieapparatuur in de wortelzone zijn aan te wenden, hebben dat probleem niet. De Precisiebemestingsacademie, die vrijdag 9 oktober in Wageningen van start is gegaan, wil een snelle adoptie van precisiebemesting stimuleren.


1Waarom een Precisiebemestingsacademie?

Bestaande bemestingsadviezen zijn niet geschikt voor de nieuwe bemestingsvormen. Precisiebemesting vraagt om goede onderbouwing en een nieuw type advisering. Het Netwerk Smart Fertilization heeft dat geconstateerd. Het netwerk beschikt over de nodige kennis en ervaring en begint daarom met de academie.

2Wat is het effect van meer precisiebemesting?

Precisiebemesting is in het belang van het milieu en de land- en tuinbouw. Het zorgt voor de juiste hoeveelheid mest, op de juiste plek en op het juiste moment. Dat voorkomt onnodige uitspoeling.
Dat is vooral belangrijk in gebieden waar het nitraatgehalte in het grondwater te hoog is. Provincie Noord-Brabant investeert daarom miljoenen euro's in precisiebemesting.

3Met vloeibare meststoffen kun je efficiënt bemesten?

Korrelmeststoffen hebben een relatief lage efficiency. Gemiddeld wordt minder dan de helft daadwerkelijk door de plant opgenomen. De rest verdwijnt in het water, de lucht of wordt vastgelegd in de bodem.
Met vloeibare meststoffen in combinatie met gps-apparatuur kunnen telers veel efficiënter bemesten. Bij 20 tot 50 procent minder stikstof en 50 tot 70 procent minder fosfaat zijn minimaal dezelfde opbrengsten te behalen.

4Zijn er nog meer voordelen?

Door de zouten in korrelkunstmest komt het actieve bodemleven onder druk te staan, is veel organische stof in de bodem afgebroken en hebben de planten een zwak ontwikkeld wortelstelsel gekregen. Met vloeibare meststoffen geef je geen zouten, stabiliseert de bodem en zijn gewassen minder gevoelig voor ziekten.

5Waarom is de uitstoot van broeikasgassen bij kunstmest zo hoog?

Bij de productie van kalkammonsalpeter komt veel lachgas vrij. Lachgas is driehonderd keer gevaarlijker dan CO2. Daarnaast komt ook bij de aanwending broeikasgas vrij.
In het kader van het Convenant Schoon en Zuinig streeft de land- en tuinbouwsector in 2020 naar vervanging van 50 procent van de kunstmest door meststoffen die 50 procent minder emissie geven bij de productie en aanwending. Om dit te realiseren, moet er nog veel gebeuren.
Door gebruik van vloeibare meststoffen is die emissie in belangrijke mate te voorkomen. Dat effect is het grootst bij gebruik van agrarische reststromen, zoals spuiwater.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer