Europa tegen importverbod ggo

Milieu-Europarlementariërs hebben deze week het plan afgewezen van de Europese Commissie om EU-lidstaten het recht te geven geïmporteerde genetisch aangepaste gewassen te verbieden. LTO Nederland hamert op een gelijk speelveld.

Het hoofd van de milieucommissie, de Italiaan Giovanni La Via, zegt dat de Commissie niet goed heeft nagedacht over de gevolgen voor de interne markt. Hij noemt het plan 'praktisch onuitvoerbaar' en wijst erop dat veel veevoer van genetisch gemodificeerde bronnen komt. 'Het voorstel kan de veehouderij in groot gevaar brengen en voorts afbreuk doen aan de landbouw in de EU.'
Zijn oproep om het plan in te trekken kreeg de steun van 47 van de 55 aanwezige parlementariërs. Het plan wordt pas ingevoerd als zowel Europarlementariërs als lidstaten het goedkeuren, maar beide zijn kritisch.
Genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) moeten een Europese vergunning krijgen voor ze mogen worden geïmporteerd. Maar verschillende EU-landen verzetten zich tegen ggo's, ook als ze door wetenschappers als veilig zijn bestempeld. De Commissie wil daarom lidstaten de macht geven om ggo's met een 'veilig'-stempel alsnog te verbieden.
Nederland is kritisch. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) uitte eerder zijn zorgen voor importeurs en veehouders. 'Nederland is voor een groot deel van de import van gg-diervoeders het beginpunt van de handelsstroom naar verschillende lidstaten van de Europese Unie.'
Vergelijkbare Europese regels over het verbouwen van ggo's zijn per april van kracht. 19 van de 28 lidstaten, waaronder Nederland, hebben gebruikgemaakt van de nieuwe mogelijkheid om het verbouwen van ggo's op hun grondgebied te verbieden. Het verbouwen van ggo's is in Europa echter zeldzaam: slechts één zaad heeft de benodigde vergunning, MON810, een maïssoort.
Toch maakt LTO zich zorgen over het effect op de interne markt in de EU. Als lidstaten zelf beslissen wat ze wel of niet toestaan, ontstaat er een ongelijk speelveld in Europa.

Markt

Ook vraagt LTO zich af wat dit EC-plan toevoegt aan het bestaande beleid. Lidstaten kunnen gg-teelt verbieden, en in landen die ggo's toestaan is het aan ondernemers en de markt om wel of geen gg-gewas te telen.
Daarom verzoekt LTO staatssecretaris Sharon Dijksma andere lidstaten op het Nederlandse co-existentiebeleid te wijzen waarbij afstandsgrenzen tussen teelten zijn bepaald. Hierdoor kunnen telers die ggo-vrij willen blijven, zoals de biologische sector, voorkomen dat ze hinder ondervinden van gg-teelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer