Deltaplan+voor+asbestsanering+agrosector
Nieuws
© NIeuwe Oogst/Douwe Korting

Deltaplan voor asbestsanering agrosector

Om asbestsanering in de agrarische sector te versnellen is een Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken nodig. Dat vindt een coalitie van LTO Nederland, Achmea en Agro Asbestveilig.

Met het huidige, te lage tempo van asbestsanering wordt het verbod op asbestdaken per 1 januari 2024 bij lange na niet gehaald, stelt de coalitie.

Het bestaande Landelijk Stimuleringsprogramma Agro Asbestveilig moet daarom worden verbreed en uitgebouwd tot een Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken.

Geld nodig

'Het moet sneller en beter en daar is geld voor nodig', zegt programmamanager Ruud Hoosemans van Agro Asbestveilig. 'In de praktijk wordt de sanering enorm belemmerd door tegendraadse maatregelen, een gebrek aan capaciteit en een vaak zeer inefficiënte aanpak.'

In Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan bijna 100 miljoen vierkante meter in de agrarische sector. Jaarlijks wordt tot nu toe slechts 4 miljoen vierkante meterverwijderd.

Urgentie

LTO Nederland, Achmea en Agro Asbestveilig maken zich sterk om de urgentie van het asbestprobleem op alle politieke niveaus hoger op de agenda te krijgen.

Daarom zijn er op korte termijn gesprekken met het Verbond van Verzekeraars, Bouwend Nederland en de vereniging van woningcorporaties Aedes om de krachten te bundelen met als doel het deltaplan van de grond te krijgen.

Deltacommissaris

Een deltacommissaris voor asbest moet het plan gaan trekken.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer