‘Geen naaldbossen in Twente’

Dinkelland- Overijssels gedeputeerde Hester Maij en wethouder Eric Kleissen van gemeente Dinkelland zijn volledig maar ook onaangenaam verrast door een aanpassing van de gebiedsanalyse voor het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV).

Jacomien VoorhorstDe aanpassing van de analyse komt van het Rijk, die het voortouw neemt bij dit natuurgebied in gemeente Dinkelland. Hoewel de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli is ingegaan, is deze nu al weer herzien. Dat was nodig vanwege technische aanpassingen in het rekensysteem Aerius. Daardoor zijn ook de gebiedsanalyses gewijzigd.
De wijzigingen zijn in de meeste gevallen niet inhoudelijk van aard. Een van de uitzonderingen daarop is het gebied AVAV in Dinkelland.
Het Rijk heeft becijferd dat de achtergronddepositie in dit gebied hoger uitvalt door het nieuwe Aerius-rekenmodel. Daarom wil het Rijk extra maatregelen. Een daarvan is het aanplanten van een naaldbos van 46 hectare in de bufferzone van het gebied. Dat zou moeten zorgen voor minder stikstofdepositie.

Naaldbossen

‘Naaldbossen passen hier helemaal niet. In heel Twente kom je geen naaldbos tegen’, zegt gedeputeerde Maij, die niet blij is met de ingreep van het Rijk. ‘Bovendien hebben betrokken partijen in het gebied afgesproken dat we de natuurdoelen willen halen met daarbij passende maatregelen.’
Maij is ook verontwaardigd over de handelwijze van het ministerie van Economische Zaken. Iets wat ze niet is gewend van het ministerie.
Ze krijgt daarin bijval van wethouder Kleissen: ‘Het duurde lang voordat er in het gebied voldoende vertrouwen was om gezamenlijk tot de benodigde herstelmaatregelen voor het natuurgebied te komen. Er is nu draagvlak maar dat is nog broos. Met deze maatregel, die onomkeerbaar is, zet het Rijk dat draagvlak op het spel.’
Maij vult aan: ‘Het is niet van deze tijd om zo van bovenaf te dicteren. In Overijssel hebben we in het akkoord ‘Samen werkt beter’ juist afgesproken dat we met alle gebiedspartijen naar een goede balans tussen ecologie en economie zoeken.’
De gedeputeerde heeft inmiddels overleg gehad met het ministerie van Economische Zaken over de kwestie. ‘Als provincie zijn we verantwoordelijk voor de uitvoering van herstelmaatregelen. Hier kunnen we niet mee instemmen.’
Gemeente Dinkelland gaat een zienswijze indienen. ‘Afgezien van de vreemde gang van zaken missen wij ook de inhoudelijke onderbouwing voor de maatregelen’, aldus Kleissen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer