Kleine+achterstand+graanexport+EU
Nieuws
© Anton Dingemanse

Kleine achterstand graanexport EU

In vergelijking met vorig jaar tot en met de eerste week van oktober is de export van graan vanuit de Europese Unie (EU) ongeveer 500.000 ton lager.

Tot en met 6 oktober is er dit seizoen inmiddels voor 10,5 miljoen ton aan uitvoercertificaten aangevraagd. Vorig jaar was dit op ongeveer hetzelfde moment ruim 11 miljoen ton.

Minder tarwe

Vooral de export van tarwe is met 5,8 miljoen ton behoorlijk lager dan na oogst 2014. Toen werd tot en met week 41 al 7,5 miljoen ton vanuit de EU verkocht aan het buitenland.

De export van gerst is wel hoger met nu 3,7 miljoen ton ten opzichte van 2,5 miljoen ton vorig jaar.

Import ook lager

Tegenover de lagere export staat ook een kleinere inkoop van granen van buiten de EU. Vorig jaar werden tot en met de eerste week van oktober voor 4,3 miljoen ton aan invoercertificaten afgegeven. Dit jaar is dat tot dusver voor 3,5 miljoen ton graan.

De kleinere import komt voor rekening van maïs, zachte tarwe en harde tarwe. De import van maïs tot deze week is 1,8 miljoen ton en was vorig jaar in dezelfde periode al 2,4 miljoen ton.

Netto-export

De netto-export van graan komt met deze cijfers voor dit moment in het seizoen op 7 miljoen ton graan. Vorig jaar was dat iets lager met 6,7 miljoen ton netto-export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer