Eiwit+beschermt+planten+tegen+ziekten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Eiwit beschermt planten tegen ziekten

Plantenbiologen van Universiteit Utrecht en collega's uit Duitsland en China hebben een receptoreiwit ontdekt dat in planten een uitzonderlijke grote groep ziekteverwekkers herkent.

Hierdoor kunnen gewassen beter tegen deze ziekteverwekkers worden beschermd. Het gaat onder meer om de veroorzaker van de aardappelziekte phytophthora, die veel schade toebrengt aan de aardappeloogst.

De biologen hebben het effect in aardappelplanten aangetoond. Dat onderzoek kan bijdragen aan een milieuvriendelijker alternatief.

Receptoreiwit

De brede groep aan ziekteverwekkers waar het om gaat (onder meer bacteriën en schimmels), scheiden NLP-eiwitten uit waarvan een klein stukje sterk overeenkomt.

Het zijn deze stukjes die worden herkend door het nieuw ontdekte receptoreiwit, waardoor vervolgens het afweersysteem van de plant wordt geactiveerd.

Bijzonder

'Het is bijzonder dat de receptor die wij hebben ontdekt een stukje eiwit herkent dat bij een grote groep van zeer verschillende organismen voorkomt', zegt Guido van den Ackerveken van Universiteit Utrecht.

De onderzoeksresultaten zijn 5 oktober gepubliceerd in Nature Plants.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer