Eerste notering Best Piglet Price

De eerste Best Piglet Price (BPP) wordt maandag om 18 uur bekend. De nieuwe notering vervangt de beursprijs biggen. De prijs wordt exclusief gepubliceerd op Boerenbusiness en verspreidt per sms.

Eerste+notering+Best+Piglet+Price
© Twan Wiermans

Tot week 40 in 2014 kende Nederland drie biggennoteringen die alle drie op een ander niveau stonden.

Met name in het buitenland zorgde dit voor veel onduidelijkheid over het prijsniveau, licht Bonne van Dam van Vee & Logistiek Nederland de komst van BPP toe.

Gestandaardiseerd toeslagsysteem

BPP werkt met een gestandaardiseerd toeslagsysteem. Er is een richtlijntabel opgesteld met kenmerken die de hoogte van de toeslag bepalen. Tezamen kan dat leiden tot een maximale toeslag van 10 procent.

Het toeslagsysteem is een instrument om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Nu is het nog zo dat in het voorjaar het aanbod beperkt is, terwijl de vraag groot is. In zomer en herfst is de vraag beperkt, maar neemt het aanbod juist toe.

Die onevenwichtigheid leidt tot hoge pieken en diepe dalen.

Drie manieren

De BPP wordt op drie manieren samengesteld. Handelaren melden een notering via een digitaal meldingssysteem en DCA verzamelt marktinformatie.

Tot slot bespreekt een adviescommissie - waarvan twee varkenshouders deel uitmaken - de gemiddelde notering en achtergronden bij de markt.

Met de BPP is de afgelopen drie weken proefgedraaid. Vanavond om 18 uur wordt de eerste officiële notering exclusief bekendgemaakt via Boerenbusiness.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer