Vee%26amp%3BLogistiek+komt+met+biggennotering
Nieuws
© vee en logistiek nl

Vee&Logistiek komt met biggennotering

Vee&Logistiek Nederland introduceert samen met initiatiefnemers vanuit de sector de nieuwe nationale biggennotering: BestPigletPrice.

Als onderdeel in de versterking van de Nederlandse varkenssector moet de productie van biggen meer en beter aansluiten op de vraag, stellen de initiatiefnemers.

De BestPigletPrice gaat aan deze doelstelling bijdragen, doordat bigkwaliteit en productie in de juiste periode worden beloond.

Bij de biggennotering zijn de handel en varkenshouders betrokken. Daarom komt er een marktadviescommissie, waarin naast de varkenshandel ook plaats is voor twee vermeerderaars en twee vleesvarkenshouders.

Kwantiteit en kwaliteit

Bij het kenmerk 'kwantiteit' is het cruciaal dat de biggenproductie perfect aansluit bij de omvang van de vraag in binnen- en buitenland. Ook bij onvoldoende kwaliteit gaat het fout.

Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland: 'De Nederlandse big is haar oorspronkelijk sterke positie in het buitenland aan het verliezen. Afgelopen jaar daalde de export 7 procent.'

Nederland verliest marktaandeel door concurrentie van Denemarken. 'Die trend moet snel worden omgebogen.'

Toeslagen en kortingen

Bij BestPigletPrice is een richtlijntabel met enkele kenmerken opgesteld om betere bigkwaliteit te stimuleren via procentuele toeslagen en kortingen op de notering. De productie moet aansluiten op de vraag in binnen- en buitenland.

BestPigletPrice wordt uitgebracht door DCA Groep. Deze nieuwe nationale biggennotering start maandag 5 oktober van start en wordt telkens op maandagmiddag vastgesteld.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer