Voer zorgt voor onderscheid bij Kip van Morgen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat er vanaf 2020 alleen nog duurzaam kippenvlees in de supermarkt te koop is. Veevoer is een van de factoren om de Kip van Morgen te laten onderscheiden van gangbaar vlees.

René LuijmesHet mengvoerbedrijf introduceerde voer voor langzaam groeiende vleeskuikens. Dit voer heeft structuur en specifieke vezels voor een goede werking van de spiermaag. Een gezonde, goed ontwikkelde spiermaag is belangrijk voor de darmgezondheid. Dit draagt volgens ForFarmers weer bij aan een stabiele vertering en droog strooisel.
Middenlangketenige vetzuren in het voer moeten de darmflora positief beïnvloeden en prebiotica dragen bij aan meer melkzuurbacteriën in de darmflora.
Dijkslag kan echter niets zeggen over smakelijkheid van het kippenvlees. ‘Daar wordt niet op gestuurd. Maar het kan best zo zijn dat veel consumenten deze kuikens als smakelijker beschouwen.’
Het segment voor langzaam groeiende vleeskuikens kent veel variatie in de zin van gewenst slachtgewicht, aantal groeidagen, raskeuze en omstandigheden rond de houderij, vertelt Dijkslag. ‘Wij proberen onze voersamenstelling zo te sturen dat in de verschillende segmenten de kuikens het juiste gewicht bereiken op de gewenste leeftijd.’
Bij langzaam groeiende kuikens is het best lastig om te sturen op aflevergewicht. ‘Wij proberen dat pluimveehouders te laten doen door te schuiven met de fases. Dus als kuikens te hard groeien, sneller over te schakelen op afmestvoer. Ook al zouden we het voerprogramma optimaal hebben, dan nog zul je in de praktijk koppels houden die het beter of minder goed doen door beter management, ziektedruk of kuikenkwaliteit.’

Smaakbepaler

Directeur Herman Kemper van biologische kippenhouderij KemperKip stelt dat voer een belangrijke smaakbepaler is. ‘Maïs is zoet. Veel maïs in het voer geeft dus een zoetere smaak aan het vlees.’ Hij refereert hierbij ook aan de effecten van vismeel of raapschroot, die respectievelijk een vissmaak of een wat bittere smaak geven. ‘Daar moet je rekening mee houden. Dat is een heel gepuzzel.’ Toch vindt hij dat er te twisten valt over smaak. ‘Veel mensen proeven het verschil niet.’
Kemper geeft aan dat verschil in smaak een combinatie is van lagere groeisnelheid, oudere leeftijd, meer beweging en spierontwikkeling, dus uiteindelijk steviger vlees. ‘En dan in combinatie met de goede grondstoffen in het voer. Dat proef je in het vlees. Daarmee creëer je een bepaalde smaak en beleving. Ook heeft het vlees een goede bite.’ Gangbaar vlees bevat meer vocht, waardoor de smaak ook minder is.
De KemperKip krijgt alleen biologische voeding op basis van biologische grondstoffen. Het rantsoen bevat geen dierlijke producten. Verder bestaat de voeding voor minimaal 65 procent uit granen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer