Kansrijke middelen in bieten

Voor de bestrijding van bladziekten in suikerbieten zitten er enkele nieuwe, kansrijke middelen in de pijplijn. Dat blijkt bij een bezoek aan een bietenproefveld van Agrifirm in de Veenkoloniën.

Han ReindsenIn de ziektebestrijdingsproef in Nieuw-Buinen, in het ras Isabella, liggen verschillende combinaties van middelen. Een object met bespuitingen met Retengo Plus, Spyrale, Sphereen vervolgens weer Spyrale is als standaard genomen.
Alle objecten laten mooi groen gewas zien, ook die met experimentele middelen. Dit ondanks het feit dat de laatste bespuiting door weersomstandigheden uit het drieweekse schema is gelopen. ‘Dat kon niet anders. In de praktijk zien we hetzelfde’, zegt Willem Schirring, specialist akkerbouw van Agrifirm Plant.
Het beeld bij de nieuwe middelen ziet er volgens Schirring veelbelovend uit. ‘We weten nog niet hoe lang het duurt voordat de middelen worden toegelaten.’
Afwisseling van strobilurinen en triazolen is belangrijk om opbouw van resistentie te voorkomen. Dat kan in de praktijk nu goed, volgens Schirring. ‘De werking van de verschillende middelen ligt op eenzelfde niveau. Telers pakken zo gemakkelijk een ander middel.’

Zetmeelaardappelen

Op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond konden telers maandag een sclerotinia- en alternaria-proef in zetmeelaardappelen bekijken. Agrifirm Plant heeft deze proeven met middelen en strategieën aangelegd in samenwerking met fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen.
Bij bespuitingen tegen sclerotinia (in Seresta) en alternaria (in Festien) is in grote lijnen hetzelfde beeld te zien. Gert Brommer, specialist akkerbouw van Agrifirm Plant: ‘Voor het beste effect is het belangrijk dat telers op tijd beginnen en tot het eind toe met een gesloten schema werken.’
Een vitale groei tot het eind toe moet volgens Brommer het streven zijn. ‘Beknibbel niet op het vooreind. Als er eenmaal een aantasting in zit, haal je die er niet meer uit. De middelen hebben vooral een preventieve werking.’
In de sclerotinia-proef is in het onbehandelde object alleen gespoten tegen phytophthora. Ten aanzien van sclerotinia geeft dat niet het gewenste effect. De grond voorafgaand aan het seizoen behandelen met kalkstikstof of Contans lijkt aan het eind van het seizoen niet veel op te leveren.
Stengeltellingen moeten een exact beeld geven van de verschillend objecten. In de winter zal Agrifirm Plant de resultaten en conclusies uit het onderzoek gebruiken in presentaties en advies aan de telers. Daarbij wordt gekeken naar kosten en opbrengsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer