Verdedigen of behartigen?

Verdedigen+of+behartigen%3F
© ZLTO

Deze week mocht ik een inleiding houden bij Horeca Nederland om te vertellen hoe het zoal reilt en zeilt op het platteland. Ik stelde mezelf ter plekke hardop de vraag in hoeverre we met zijn allen bezig zijn met het volgen van een oude agenda, in plaats van dat we inspelen op de zich snel opeenvolgende ontwikkelingen in de wereld. Als brancheorganisaties zijn we vooral druk met het verdedigen van onze belangen. Zo zijn de meeste organisaties ook ingericht.
Ik stipte dat aan omdat er vanuit de horeca vaak kritiek wordt geuit op het feit dat er steeds meer boeren en tuinders zijn die, naast hun boerenbedrijf, ook in de horecawereld actief zijn. ‘Broodroof’, klinkt het dan. Deels hebben ze gelijk, want de horeca zit gevangen in een streng keurslijf van regels en wetten. Op het platteland kan stiekem veel meer.
Los daarvan ben ik van mening dat we als brancheorganisaties veel meer moeten kijken naar wat ons bindt, in plaats van naar wat ons scheidt. Ik noemde meteen een paar voorbeelden: flexibilisering van arbeid, knokken voor juridische en fiscale voordelen voor ondernemers en het in huis hebben van specialisten en adviseurs die ondernemers bijstaan.
Als je alleen maar bezig bent met het verdedigen van je eigen belangen, dan sta je binnen de kortste keren lijnrecht tegenover elkaar. Waarom kiezen we niet de weg van het behartigen van onze gezamenlijke belangen? Maak het bespreekbaar, trek samen op en voer discussies met elkaar, met overheden en met zogenaamde tegenstanders.
Kijk op een andere manier naar de wereld om je heen. De uitdaging is om te durven investeren in nieuwe netwerken. Maak bespreekbaar wat ons bindt. Misschien worden we dan zelf onderdeel van de vernieuwing.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer