Fruitteeltinnovaties zijn kwestie van lange adem

Venhuizen - Frits en Jan ter Hofstede in Venhuizen hebben van oudsher diversiteit op hun fruitbedrijf hoog in het vaandel staan. De twee broers werken dan ook vol enthousiasme mee aan het praktijkonderzoek naar nieuwe rode perenrassen.

Frits ter Hofstede is al jaren klant bij DLV. Adviseur Gérard Kievit bracht hem op het spoor van de mogelijkheden voor een fruitteeltonderzoek in Noord-Holland.
‘Steeds meer collega’s in Noord-Holland specialiseren zich in peren, voornamelijk in Conference en soms nog wat Doyenne du Comice. Op zich brengt dat de laatste jaren wel aardig geld op, maar wij vinden dat op termijn toch te eenzijdig.’
Via AgriVizier is het aanbod van commercieel interessante roodschillige perenrassen geïnventariseerd. Ter Hofstede plantte een proefopstelling op ongeveer 0,25 hectare direct achter het bedrijf. Van elk ras kreeg hij ruim 45 bomen aangeleverd.
Innovaties in de fruitteelt zijn een kwestie van de lange adem, benadrukt hij. ‘Daarom is de testfase voor ons extra belangrijk. Hoe groeit een boom? En: hoe reageert die door de jaren in de teelt? De hoge verwachtingen van de raseigenaren komen lang niet altijd uit. Zulke missers moeten we absoluut voorkomen. Deze onafhankelijke proef helpt daarbij.’
Ter Hofstede nam twaalf jaar geleden ook al eens deel aan een rassenproef in de appels. Daar kwam destijds de Junami uit als de grote winnaar.
‘Aanvankelijk leek de Rubens ook veel potentie te hebben. Het is kwalitatief misschien wel de beste appel die ik ooit heb gegeten. Maar de praktijkproef liet zien dat de ziektedruk veel te hoog is. Dat bewijst ook het belang van een langere looptijd van dit soort onderzoek.’

Conclusies

Conclusies uit de huidige proef wil Ter Hofstede dan ook nog niet trekken. ‘Het gros van de bomen staat er goed bij, maar we zijn pas driekwart jaar verder.’ Volgend jaar is een eerste serieuze indicatie, als het eerste fruit eraan hangt, vertelt hij.
‘Overigens geven jonge bomen meestal ideale vruchten. De vraag is of ze dat na vijf jaar ook nog doen. En hoe verhoudt het fruit binnen in de boom zich qua kleur tot die aan de buitenkant? Via AgriVizier krijgen de Noord-Hollandse fruittelers daar straks inzicht in’, besluit deteler.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer