Fosfaatrechten liggen weer heel zwaar bij VVD

De politieke partijen in de Tweede Kamer zullen hun draai proberen te geven aan de invulling van de fosfaatrechten. Met de VVD voorop, want landbouwwoordvoerder Helma Lodders liet al weten dat de boeren niet met extra regels moeten worden opgezadeld die het ondernemen moeilijker en duurder maken. Nee, de Brusselse regels moeten worden veranderd. Het mestplafond is uit de tijd en er moet ruimte blijven voor groei van de melkveehouderij.
De VVD zal de PvdA niet kunnen overtuigen van dit standpunt. De PvdA vindt dat de melkveehouderij grondgebonden moet zijn.
Interessant is dat tussen beide partijen eenzelfde tegenstelling ontstaat als bij het vastleggen van de grondgebondenheid van de melkveehouderij in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Ook daar was de VVD fel op tegen, maar moest uiteindelijk instemmen ondanks dat het besluit ‘zeer zwaar’ lag in de fractie. Nu moet blijken of de VVD meer binnen kan halen.
Het komende jaar zal ook de druk op het snel invoeren van fosfaatrechten weer flink worden opgevoerd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat met de Tweede Kamer in debat en dan kunnen nog mogelijke wijziging worden afgedwongen. Ondertussen wordt er doorgewerkt aan het wetsvoorstel. Dat moet ook nog naar de Raad van State en moet, na aangenomen te zijn in de Tweede Kamer, ook door de Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd.
De datum van invoering, 1 januari 2016, lijkt onhaalbaar. Waarschijnlijk wordt het wetsvoorstel begin 2016 ingevoerd, maar wel met terugwerkende kracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer