LTO+Noord+onderzoekt+proef+met+tiltmeters
Nieuws
© NVT

LTO Noord onderzoekt proef met tiltmeters

LTO Noord Groningen onderzoekt de mogelijkheid voor een proef met tiltmeters in het aardbevingsgebied. Bij vier agrarische bedrijven zijn dit jaar van dit type meters geplaatst.

Tiltmeters meten de hoekverkanteling van een gebouw. Zij laten zien of een gebouw na een beving in zijn oorspronkelijke stand terugkeert, legt ontwikkelaar Reinier Brongers van StabiAlert uit.

Zettingschade

Daarbij komt dat de meters alle bodembewegingen meten en ook de zettingschade als gevolg van bodemdaling in beeld brengen.

Tot nu toe werd veelal gebruikgemaakt van versnellingsmeters, die grondversnellingen meten.

Akkerbouwbedrijf

De laatste maanden plaatste StabiAlert bij vier agrarische bedrijven sensoren. De eerste drie sensoren werden in juli in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij een akkerbouwbedrijf geplaatst.

De NAM geeft in een reactie aan dat andere meetinstrumenten 'een prima initiatief zijn om antwoorden te krijgen. Hoe meer er wordt gemeten, hoe beter. Dat moedigen wij aan', aldus een woordvoerder.
De NAM wil het schade- en onderzoeksdeel gescheiden houden.

'Waar het in het onderzoek van de NAM met name om draait, is de veiligheid. Wij willen de trillingen vastleggen, niet de verandering in de stand van de gebouwen. We gebruiken het niet om schade te identificeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer