%27Agrarische+sector%2C+koester+fiscale+positie%27
Nieuws
© vvponline

'Agrarische sector, koester fiscale positie'

De agrarische sector moet blij zijn dat de fiscale regels voor de sector 'onveranderd' zijn gebleven, ondanks de zoektocht naar vereenvoudiging van het belastingstelsel. 'Agrarische sector, koester uw fiscale positie.'

Dat zei Pieter Hasekamp, directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën, gisteravond tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van LTO en de NCR - de vereniging van en voor coöperaties in Nederland - in Den Haag.

'Uw zeer belangrijke bijdrage aan de economie wordt in Den Haag gezien en er wordt ook rekening mee gehouden.'

Regelingen

'Koester uw fiscale positie', stelde Hasekamp vervolgens. De agrarische sector kent immers vele specifieke regelingen, die recent nog tegen het licht zijn gehouden en niet zijn aangepast.

Als voorbeelden noemde hij onder meer de landbouwvrijstelling, verlaagde energietarieven voor de glastuinbouw, btw en vrijstelling cultuurgrond van overdrachtsbelasting.

Verlaging lasten

Ook ging de directeur-generaal in op de verlaging van de arbeidslasten, die voor een belangrijk deel in arbeidsintensieve sectoren terechtkomt, zoals de glastuinbouw.

Hasekamp noemde een extra loonkostensubsidie van 500 miljoen euro in 2017, bedoeld voor werkgevers met medewerkers, die het minimumloon verdienen of daar net boven zitten.

Vamil en Mia

Zijn opsomming bevatte ook fiscale regelingen, die momenteel gunstig uitwerken voor de sector. Hij wees op de Vamil en Mia-regelingen (voor milieu-investeringen), waarbij van de 139 miljoen euro 70 procent in de agrosector terechtkomt.

Ook noemde hij de lage energiebelasting voor de glastuinbouw, de innovatie stimulerende regelingen en de fiscale voordelen door internationale belastingverdragen zoals recent afgesloten met Ethiopië en Kenia.

Zelfstandigenaftrek

Tot slot meldde Hasekamp dat er voorlopig geen beperking of afschaffing van de 'middelingsregeling' komt, zoals ook de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers onveranderd blijft. 'In elk geval voor 2016 en wie weet nog wat langer, zou best kunnen.'

Het kabinet moet zich hierover nog buigen, gaf hij aan..

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer