'Meer ondernemersgedreven bezig'

Bij Jacob Dogterom, projectmanager DLV Plant, Akkerbouw leeft de indruk dat nog niet veel boeren het Productschap Akkerbouw missen. 'Het productschap was daarvoor blijkbaar te weinig zichtbaar.'

%27Meer+ondernemersgedreven+bezig%27
© DLV

'Alle collectieve onderzoeken waarin we participeerden en waarin de productschappen zorgden voor collectieve financiering zijn gestopt. Er is simpelweg geen collectief geld meer', stelt Dogterom als antwoord op de vraag wat er voor DLV Plant is veranderd sinds het wegvallen van de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw (PA en PT).

Het gaat bij DLV Plant zowel om projecten in de tuinbouw als akkerbouw, waaronder diverse onderzoeksprojecten, maar bijvoorbeeld ook communicatieprojecten zoals het Masterplan Mineralenmanagement, een initiatief van LTO, Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NVV) en het PA naar efficiënter gebruik van nutriënten waarbij emissies zo veel mogelijk worden voorkomen.

Ander jasje

De consequentie voor advies- en onderzoekspartner DLV Plant van het stopzetten van de collectieve onderzoeken is dat zij zich is gaan richten op individuele en groepen ondernemers. Uitvloeisel hiervan is dat DLV Plant praktisch onderzoek, onder meer vanuit het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) in Colijnsplaat, vernieuwingsbedrijf Op de Es in Zeijen of het in 2014 opgerichte Quality Carrots in een ander jasje stopt.

DLV Plant vraagt individuele ondernemers te participeren, zowel financieel als richting te geven aan het onderzoek. Volgens Dogterom hebben zich inmiddels 'enkele honderden' participerende ondernemers bij de verschillende onderdelen aangemeld.

Acceptgiro in de bus

'Het mooie hiervan is, dat wij door de ondernemers zelf worden aangestuurd. Ze zitten er dan ook bovenop. Meer dan bij de onderzoeken vanuit het productschap. Dat was bij wijze van spreken voor hen niet meer dan een acceptgiro in de bus. Nu zijn we veel meer ondernemersgedreven en regionaler bezig. We doen onderzoek, echt gericht op de praktijk: we geven antwoord op boerenvragen.'

Zijn indruk is dan ook dat op dit moment nog niet veel boeren het PA missen. 'Het productschap was daarvoor blijkbaar te weinig zichtbaar', is de indruk die Dogterom heeft. DLV Plant kan gemakkelijk inspringen in het ontstane gat.

'Wij zijn een heel praktijkgerichte organisatie. We kunnen ons gemakkelijk aanpassen en zorgen voor praktisch toepasbare kennisontwikkeling en kennistoepassing.'

• Lees alle reacties van de specialisten in Dossier Praktijkonderzoek

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer