Vermoeden nieuwe virulentie pallida-aaltje

Mogelijk is ook in Nederland sprake van een nieuwe virulentiegroep van de Globodera pallida-aaltje in zetmeelaardappelen.

Dit meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze week tijdens een klankbordvergadering voor de akkerbouw. De dienst baseert zich op informatie van twee private onderzoeksorganisaties en ook op een eigen survey met een helikopter in het zetmeelgebied.

Emsland

Het vermoeden bestaat dat de nieuwe virulente groep voorkomt aan de Nederlandse kant van het teeltgebied dat grenst aan het Duitse Emsland. Daar in Duitsland is vorig jaar ook al een afwijkende virulentie van de G. pallida aangetroffen.

Voor de NVWA was dat aanleiding voor een onderzoek naar afwijkende populaties in Nederland. In totaal zijn 106 percelen geïdentificeerd met afwijkende plekken.

Onvoldoende aanwijzingen

Na inspectie werd op vijf van die percelen bij een gevoelig ras de aanwezigheid van AM-cysten vastgesteld. De surveyresultaten geven volgens de NVWA onvoldoende aanwijzingen om met zekerheid vast te stellen dat er sprake is van een nieuwe virulentie van G. pallida in het gebied.

De voorlopige onderzoeksresultaten van de private onderzoeksorganisaties duiden echter wel op een mogelijk nieuwe virulentie, aldus de
NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer