Planten+weerbaarder+met+Het+Nieuwe+Telen
Nieuws
© Kas als Energiebron

Planten weerbaarder met Het Nieuwe Telen

Op moderne marktgerichte glasgroentebedrijven gaat de invoering van Het Nieuwe Telen (HNT) gepaard met versterking van de plantweerbaarheid.

Bedrijven die minder ver zijn met geïntegreerde gewasbescherming zijn meestal voorzichtiger met de invoering van HNT. Dit blijkt uit een sociologische studie van LEI Wageningen UR en DRIFT, het onderzoeksinstituut van de Erasmus Universiteit.

HNT is een nieuwe, energiebesparende werkwijze voor klimaatsturing in de glastuinbouw, ontwikkeld door Kas als Energiebron. Volgens technisch onderzoek kan met HNT tot 30 procent op energieverbruik worden bespaard bij gelijkblijvende opbrengsten.

Kennisuitwisseling

Voor de geplande opschaling van circa 200 hectare in 2014 naar 2.000 hectare HNT in 2020 adviseren de onderzoekers aan Kas als Energiebron om in te zetten op kennisuitwisseling tussen 'gewasgerichte' ondernemers.

Deze ondernemers zijn te herkennen aan hun passie voor klimaatsturing en hun behoefte om de plantgezondheid te borgen. Hun ervaringen kunnen door de glastuinbouw worden gebruikt om energiezuinig geteelde producten tot waarde te brengen in de markt.

Markt- en kostengericht

Naast de gewasgerichte ondernemers bestaan marktgerichte en kostengerichte ondernemers. Deze deelgroepen redeneren vanuit andere bedrijfsomstandigheden en andere prioriteiten.

Zij vergen een eigen benadering bij de introductie van HNT. De kostengerichte ondernemers stellen zich terughoudend op ten opzichte van HNT. Zij liften graag mee met adviseurs en toeleveranciers en verwachten steun in de vorm van subsidies en cursussen.

Overstap

In deze deelgroep ontbraken volgens de LEI-studie regelmatig de technische en financiële middelen om de overstap naar HNT ook te kunnen maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer