Väderstad zaait precies op 45 centimeter

Väderstad presenteerde in Maagdenburg haar Agritechnica-nieuws tegelijk met Case IH. Het meest opvallend van de Zweedse fabrikant is de Tempo-precisiezaaimachine. Die kan een rijenafstand van 45 centimeter aan.

Henk BeunkDe winst in de rijenafstand bereikte Väderstad vooral door een nieuwe schijvenkouter voor de kunstmest. De vorige kon nog niet terug naar 45 centimeter, terwijl gebruikers kunstmest graag tegelijk geven met het zaaien. De smallere rijenafstand maakt de Tempo geschikt voor de Duitse markt. Väderstad verwacht daar veel van.
Nederland hanteert voor bieten 50 centimeter en dat is haalbaar met dezelfde twaalf elementen. Dat kan op dezelfde framebalk. Voor maïs op 75 centimeter passen acht elementen op die balk en op 60 centimeter tien. Wel moeten de steunwielen soms van de voorkant van de balk naar de achterzijde.
Het sterke punt van de Tempo - dat doet zijn naam al vermoeden - is de hoge rijsnelheid. Väderstad geeft een maximum van 14 kilometer per uur aan.
Dat de Tempo V in de driepuntshef zit en opgevouwen binnen de 3 meter blijft, maakt de machine goed geschikt voor de Nederlandse markt. Daar werkt ook de fronttank voor het zaaizaad aan mee. De capaciteit per uur neemt daardoor nog verder toe.
Väderstad maakt vooral machines voor landbouw. Dat was ook te merken aan het overige nieuws van de fabrikant. Hoofdrol daarin speelt de getrokken Spirit-zaaimachine. Die past in de 3 meter brede versie eventueel ook nog in West-Europa, maar de variant van 4 meter is vooral geschikt voor landen waar de 3 meter transportgrens niet telt.
De zaaimachine is aan te sturen via de iPad als de optie E-control erop zit. De afstellingen zijn dan uit te voeren, als de bestuurder naast de machine staat. De beschikbare rijenafstanden zijn 12,5 en 16,7 centimeter. De tank van de Spirit heeft een inhoud van 2.800 liter.
Vorig jaar herfst stelde Väderstad de nieuwe Opus cultivator voor. Die kwam in eerste instantie met werkbreedtes van 6 en 7 meter. Daar komen nu twee nieuwe modellen bij met werkbreedtes van 4 en 5 meter. Die zijn net zo als hun grote broers getrokken en geschikt voor werkdieptes tot 40 centimeter.
De cultvatortanden zijn aangebracht in drie rijen en zitten hart-op-hart 27 centimeter uit elkaar. De Opus kan daardoor met grote hoeveelheden gewasresten uit de voeten. Er is keuze uit een grote variatie aan tanden en uit een groot scala aan verkruimel- annex pakkerrollen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer