Schultz opent Overdiepse Polder

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft woensdagochtend officieel de terpen in de Overdiepse Polder opgeleverd. Een burgerinitiatief leidde hier tot een innovatieve toepassing van een eeuwenoude woonwijze: het wonen op terpen.

Mede dankzij het terpenplan blijven bewoners van het bovenstroomse gebied beschermd tegen hoogwater én kunnen boeren blijven wonen en werken in hun Overdiepse Polder. Het project maakt onderdeel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat.

Onderling overleg

Minister Schultz is trots op de goede samenwerking tussen de verschillende overheden en de agrariërs. 'De terpen in de Overdiepse Polder bewijzen dat je in goed onderling overleg tot de mooiste resultaten komt. Dankzij deze terpen kunnen boeren hun bedrijf behouden en zijn zij beschermd tegen hoogwater', stelt de minister.
Wat in het jaar 2000 begon met een idee onder een kastanjeboom, groeide uit tot een voorbeeldproject voor gebiedsontwikkeling én burgerparticipatie.

9 miljard liter

De Overdiepse Polder is vanaf nu ingericht als waterbergingsgebied en kan bij extreem hoogwater maar liefst 9 miljard liter Maaswater bergen. Daardoor blijft het gebied stroomopwaarts, inclusief de stad Den Bosch, beschermd tegen hoogwater.
'We zijn klaar. Laat het water maar komen,' aldus de bewoners.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer