Boerentrots te zien via app

Fietsers die tijdens hun fietstocht via een app kennismaken met boeren die langs de route hun bedrijf hebben. Het is mogelijk met de Boer'n Toer app die eind augustus is gelanceerd.

De Friese gemeente Weststellingwerf heeft de primeur. Een fietstocht van 30 kilometer door de gemeente was er al. Nu kunnen fietsers via de Boer'n Toer app kennismaken met tien trotse boeren die op de route liggen.
'Deze app draagt bij aan het imago van de sector', zegt voorzitter Trienke Elshof van LTO Noord Weststellingwerf. 'Alle boeren die we benaderden voor de filmpjes op de app, waren direct enthousiast. Jong en oud doen mee. De filmpjes zijn al vaak gedeeld op Facebook. Ja, de boeren zijn trots op hun bedrijf.'

Dierenwelzijn

Diverse melkveehouders, een kalverhouder en een varkenshouder tonen hun bedrijven op de Boer'n Toer app. Zo vertelt een melkveehouder over zijn 'dames', die iedere dag een topprestatie leveren. Daarvoor legt hij de koeien 'in de watten', zoals hij zelf zegt, door in de stal een klimaat te realiseren waarbij ze zich goed voelen.
Aandacht voor dierenwelzijn is er ook in het filmpje van Eddy en Agnieta Reuvekamp, die hun koeien houden in een serrestal. 'In feite lopen de koeien bij ons jaarrond buiten onder de parasol', legt Eddy Reuvekamp uit op het filmpje.
De familie Reuvekamp werkte graag mee aan de app. 'Er komt steeds meer afstand tussen de voedselproducent en de consument', aldus Eddy Reuvekamp. 'Als je als consument Wakker Dier hoort, dan krijg je een negatief beeld van de sector. Onze filmpjes vormen een tegengeluid. Wij vertellen op een nieuwe manier waar we op onze bedrijven mee bezig zijn. Wij vertellen het echte verhaal.'

Trots

Zijn vrouw Agnieta vult aan: 'Wij doen aan boerderijeducatie en ontvangen veel kinderen en volwassenen op het erf. Daarom waren we ook meteen enthousiast om mee te doen. We zijn trots op deze plek, op ons bedrijf. Daarbij zijn er in deze mooie omgeving nog weinig toeristen. De app draagt zeker bij aan een stuk promotie voor het gebied.'
Kremers klopte afgelopen voorjaar aan bij LTO Noord, Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Weststellingwerf en Plaatselijk Belang Sonnega-Oldetrijne met zijn idee voor een 'boerenapp'. Die zou toegevoegd kunnen worden aan de al bestaande app van izi.Travel, dat zich richt op 'story telling en guided tours'. 'Of dit ook niet iets zou zijn voor de landbouw, zo werd mij door izi.Travel gevraagd', blikt Kremers terug.
Begin mei ging de ondernemer om tafel met alle betrokken partijen. Een fietstocht was er al, uitgezet door de agrarische natuurvereniging. Maar hoe te komen tot goede informatie op de app? 'De app is gratis te gebruiken, maar goede content maken kost tijd en geld', benadrukt Kremers.

Financiering

De betrokken partijen investeerden tijd in de content, een bijdrage van 5.000 euro werd gevraagd aan het coöperatiefonds van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland. De aanvraag werd toegekend, waarna een professionele filmer uit de omgeving aan de slag kon gaan met de filmpjes.
'De teksten werden door de boeren zelf bedacht', zegt Karin Witteveen van de agrarische natuurvereniging. 'Zo konden ze hun eigen speerpunten naar voren brengen. Bijvoorbeeld een innovatie op het bedrijf of weidegang.' Kremers stroomlijnde als projectleider het proces van de totstandkoming van de filmpjes en de overige informatie op de app.
Eind augustus ging de app 'live'. Voor de presentatie waren onder anderen Europarlementariër Jan Huitema en Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) uitgenodigd.
's Avonds werd de fietstocht gereden met mensen uit de omgeving. 'Van alle kanten kregen we te horen dat de app, deze nieuwe 'tool', een goed initiatief is', aldus Elshof.
Ook de lokale pers was goed vertegenwoordigd. Daarnaast heeft de projectgroep de promotie van de Boer'n Toer app opgepakt door contact te zoeken met onder andere het toeristenbureau Friesland Holland, met ondernemers in het toerisme en hotel Van der Valk. 'Waar mogelijk leggen we kaartjes neer met een QR-code, zodat mensen direct kennis kunnen nemen van de app', zegt Witteveen.
De app van izi.Travel kan iedereen gratis op de telefoon downloaden door het invullen van: fietsroute Scherpenzeel, Munnekeburen, Sonnega, Oldetrijne.
LTO-afdelingen die zelf een Boer'n Toer app willen ontwikkelen, kunnen voor informatie terecht bij René Kremers via r.kremers@ploegint.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer