Weber: extra rechten nodig

West-Nederland - Gedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland wil een oplossing voor extensieve grondgebonden melkveehouders die nadeel ondervinden van de productiebegrenzing via fosfaatrechten. Daarbij wil hij samen optrekken met Noord-Holland en Utrecht.
Bij 243 van de Zuid-Hollandse melkveebedrijven was in 2014 meer mestplaatsingsruimte voor fosfaat aanwezig dan de eigen productie. In Noord-Holland en Utrecht zijn dat respectievelijk 358 en 193 bedrijven. Zij worden met onevenredige extra investeringen geconfronteerd als ze willen groeien, stelt de gedeputeerde.
Weber wil bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en de Tweede Kamer aandringen op maatregelen. Hij ziet daarvoor opties, nu de fosfaatrechten nog niet zijn uitgewerkt.
'Dijksma kan extra fosfaatrechten toepassen of geen of minder vergaande afroming toepassen. Verder kan zij melkveebedrijven die voldoen aan criteria van weidegang of andere vormen van maatschappelijk gewaardeerde bedrijfsvoering tegemoetkomen in toekenning of afroming.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer