Vraag en Aanbod

Vraag en Aanbod is een bekend spelletje en de basis van in ieder geval mijn allereerste economieles.
Door de slechte komkommerprijzen van vorig jaar zijn er dit jaar minder hectares kassen met komkommers gezet. Dit jaar is het geen extreem groeizaam jaar, waardoor er niet extreem veel komkommers zijn. Er zijn wel veel korte periodes met hoge temperaturen waardoor de vraag naar komkommers constant blijft.
Verder is het in het hele Middellandse Zeegebied prachtig weer met temperaturen van tegen de 40 graden waardoor veel gewassen in met name Spanje niets meer produceren. Gevolg van dit alles is dat we al weken prachtige komkommerprijzen hebben. Iets waar wij natuurlijk verschrikkelijk blij van worden.
Het blijkt dus weer duidelijk dat de problemen in de groentesector bij een overaanbod aan producten liggen. Je kunt er natuurlijk op wachten dat er volgend jaar weer meer producten bij komen. En dat er in een normaal jaar waarin Spanje volop in productie is en waarin er in Nederland normale aantallen worden geproduceerd, weer te veel aanbod is ten opzichte van de vraag.
Gevolg is dat we volgend jaar weer op een houtje kunnen bijten. Een probleem van de laatste jaren. Daarom was ik een voorstander van quota. Als je weet dat de vraag elk jaar ongeveer hetzelfde is, dan kun je het aanbod er een beetje naar sturen waardoor het prijspeil altijd in evenwicht blijft.
Tijdens sommige van mijn activiteiten buiten het werk kom ik veel boeren tegen. In principe hebben veel productgroepen in de agrarische sector last van een te groot aanbod ten opzichte van de vraag. Alleen de productgroepen met quota natuurlijk niet. Zij leefden al die jaren in beperking, zoals ze dat zelf zeggen.
Nu is natuurlijk het melkquotum eraf. De laatste jaren zag je de ene na de andere koeienboer een nieuwe stal bouwen. Ik hoop echt van harte dat deze melkveehouders een goed overzicht hebben van de vraag naar melk en dat ze al dat extra gemolken product voor een goeie prijs kunnen blijven afzetten. Want als dat ook een systeem wordt waarin de grens van het aanbod steeds wordt opgezocht, dan worden het ook voor deze boeren geen makkelijke tijden. Het is jammer dat sommige problemen zich soms gewoon herhalen.
Zoals vaker geschreven zijn we druk bezig om manieren te verzinnen gaten in de markt te vinden waarin er nog ruimte is in het vraag-en-aanbodspelletje. Voor nu genieten we maar even van het gebrek aan aanbod en de grote vraag naar komkommer op dit moment.

Inge de Vries

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer