Schap verhoogt tarief met 8 procent

Friesland - Boeren en andere grondeigenaren in Friesland gaan komend jaar extra waterschapsbelasting betalen. Wetterskip Fryslân verhoogt het tarief voor ongebouwd met ruim 8 procent.

Tienke WoudaDat blijkt uit het meerjarenperspectief 2016-2020. De verhoging van de belastingen is een gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad in december vorig jaar.
Door deze uitspraak werd duidelijk dat een deel van de percelen sinds 2009 onterecht is gecategoriseerd als ongebouwd in plaats van natuur. Het gaat om ongeveer 12.000 hectare, geeft Wetterskip Fryslân aan.
'Als gevolg van de verschuiving tussen de categorieën ongebouwd en natuur zijn zodanige verschillen in de belastinginkomsten ontstaan. Minder hectares binnen ongebouwd moeten het aandeel van ongebouwd voor het watersysteem opbrengen.' Om dit te corrigeren, moeten grondeigenaren in 2016 extra betalen.

343,31 euro

Een gemiddeld agrarisch bedrijf betaalt in 2016 343,31 euro meer. Waar het in 2015 4.165,04 euro aan heffing betaalt, moet het in 2016 4.508,35 euro betalen. De stijging is ruim 8 procent. Vorig jaar steeg het tarief met 4,8 procent.
Het dagelijks bestuur wil de verdere kosten via de algemene reserve laten lopen. Een van zijn argumenten is dat wanneer de uitspraak eerder was geweest, de andere categorieën ook al zwaarder waren belast.
LTO Noord vindt het onterecht dat boeren de rekening krijgen van een fout in de huidige kostentoedelingssytematiek geeft Kees van Rooijen, specialist Water van LTO Nederland aan. 'Het is een slechte zaak. Als de samenleving vindt dat sommige groepen financieel ontzien moeten worden, moet de samenleving daarvan ook de gevolgen ondervinden en niet alleen de boeren.'
LTO Nederland bereidt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu erop voor om dit soort weeffouten van de kostentoedeling te voorkomen.
Het algemeen bestuur bespreekt het meerjarenplan op maandag 14 september in de algemene commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer