Regels isoleren nieuwe dakkapel

Klopt het dat ik een nieuwe dakkapel in een bestaand (geïsoleerd) dak van een woning volledig moet isoleren, volgens de nieuwbouweisen? 'Ja, dat is noodzakelijk op grond van het verbouwartikel over energiezuinigheid uit het Bouwbesluit 2012', zegt Tim Lommen, bouwkundig tekenaar bij Arvalis.

Artikel 5.6 lid 2 van het Bouwbesluit 2012 bevat de verbouweis. In dit artikel staat aangegeven dat artikel 5.3 – dat de thermische isolatie van een bouwwerk regelt – overeenkomstig van toepassing is, zonder daarop een uitzondering op te nemen voor het niveau.
Lommen: 'Dit betekent dus dat het nieuwbouwniveau geldt voor de thermische isolatie voor een dakkapel. De nieuwe dakkapel zal dus wanden moeten hebben met een Rc (isolatiewaarde) van 3,5 m2K/W en een dak met een Rc van 6,0 m2K/W. Dit geldt ook als het bestaande dak bijvoorbeeld niet of nauwelijks geïsoleerd is. De nieuwe dakkapel zal dan nog steeds een thermische isolatiewaarde moeten hebben zoals eerder genoemd.'
De verzwaarde eis voor thermische isolatie van de dakkapel lijkt verspilde moeite als de rest van het huis niet is geïsoleerd. Lommen weerspreekt dit.
'Het is niet zo dat de besparing van een sterk geïsoleerde dakkapel teniet wordt gedaan door een slechte isolatie van de rest van het huis. Het is eerder andersom. Het loont de moeite om, zeker bij een groot verschil, ook de rest van de ruimte en woning te isoleren', benadrukt de bouwkundig tekenaar.

Nuance

Lommen wijst nog wel op een nuance in de eisen die genoemd zijn in het Bouwbesluit 2012. 'De ruimte onder de dakkapel moet een verblijfsgebied, toiletruimte of badruimte zijn, wil de isolatie-eis van toepassing zijn. Als de zolder of de ruimte onder de nieuwe dakkapel voor andere doeleinden wordt gebruikt, dan gelden deze thermische isolatie-eisen niet.'
Voor meer informatie over dit onderwerp is het mogelijk contact op te nemen met Tim Lommen via telefoon (06) 20993941.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer