Omslag

Franse boeren hebben de afgelopen weken actie gevoerd. Vooral de transportsector moest het ontgelden en heeft miljoenen euro's schade geleden. Agrarische producten zijn vernietigd omdat deze niet in Frankrijk geproduceerd waren. De Franse boeren protesteren tegen lage prijzen, oneerlijke concurrentie en hoge administratieve lasten.
Inmiddels hebben de protesten hun weg gevonden naar Duitsland en Denemarken. In Spanje gingen duizenden boeren de straat op voor financiële bijstand. Zelfs in Nederland zijn er nu acties, met name vanuit de varkenshouderij.
Europese boeren beleven de ernstigste crisis in dertig jaar. Europese steunmaatregelen zijn nagenoeg afgeschaft. Het melkquotum is afgeschaft, overschotten komen rechtstreeks op de markt en beïnvloeden de prijs. Er heerst geen level playing field, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat.
In Nederland wordt de melkveesector veelal gekenmerkt door bulkvolume. Veel produceren tegen lage prijzen. Als de prijs per liter daalt, moeten boeren dus meer koeien gaan melken, met als gevolg meer mest, meer uitstoot, meer werk, meer gebruik van antibiotica. Na jaren van hoge melkprijzen, zoals in 2013 en 2014, willen ze meer melk leveren. Dus nog meer aanbod, met lagere prijzen als gevolg.
Dit vraagt om een nieuwe benadering. We komen er niet met tijdelijke steunmaatregelen. Er moet een omslag gemaakt worden naar een ander verdienmodel. Duurzame en hoogwaardige productie met oog voor dierenwelzijn en milieu en daardoor hogere prijzen voor onze producten. Kleinschalige en biologische bedrijven hebben dan ook meer kansen.
Dit vraagt echter om leiderschap, regie en politiek lef. Op dit moment zitten alle partijen klem in de werking van een vrije markt. Maar als deze markt niet werkt, moeten we gaan veranderen en aanpassen. Onze overheid kan zich niet blijven verschuilen achter Brussel. Een goede samenwerking tussen de verschillende sectoren is dan ook onontbeerlijk. Hier ligt een uitdaging en verantwoording voor onze politieke leiders, maar ook voor onze bestuurders.

Elly Roebroek,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer