Impasse overtoekomst pacht

Het overleg tussen organisaties van pachters en verpachters over het pachtsysteem is in een impasse geraakt. De partijen van het Akkoord van Spelderholt kunnen over de laatste geschilpunten geen overstemming bereiken.

Jan van Liere'Een totaalakkoord, dat het kernprobleem van het huidige tweeslachtige pachtsysteem op kan lossen, blijkt niet mogelijk', zegt LTO-portefeuillehouder Pacht Arnold Michielsen. 'We waren er wel dichtbij, maar de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) wilde niet meer verder bewegen.' Hij noemt de houding van de verpachtersorganisatie 'halsstarrig'.
Voor de pachtersorganisaties LTO, NAJK en BLHB moet een uiteindelijk akkoord over het pachtsysteem voldoen aan de basisprincipes van duurzaam grondgebruik, bedrijfscontinuïteit en goed rentmeesterschap. 'Dat willen we overeind houden en daar konden we het met de FPG niet over eens worden', aldus Michielsen.
Het probleem zit met name bij de flexibele pacht. Volgens de pachters hoort daar een plafond in de pachtprijs bij en een einde aan de duur ervan. 'Anders krijgen andere pachtvormen geen kans.'
Michielsen benadrukt dat LTO vasthoudt aan een relatie tussen de hoogte van de pacht en wat een boer op de betreffende grond kan verdienen. 'Wij hebben ons tot op het laatste moment ingezet om wel een akkoord te bereiken, maar dat willen we niet loslaten.' De FPG kiest in zijn woorden voor 'vrijheid blijheid'.
In een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) hebben LTO, NAJK en BLHB het mislukken van het Spelderholt-overleg bekendgemaakt. 'De politiek is nu aan zet. Uiteindelijk beslist de staatssecretaris hoe het verder gaat', zegt Michielsen.
De LTO-portefeuillehouder Pacht stelt vast dat het eerder bereikte Akkoord van Spelderholt 1 daarbij uitstekend als basis kan dienen. 'Daar waren alle partijen het aanvankelijk over eens en daar moet volgens ons nu op worden doorgegaan.'

Gesprek met Dijksma

De drie organisaties vragen in hun brief om een gesprek met Dijksma, dat liefst op korte termijn moet plaatsvinden. Daarin willen ze nog eens duidelijk uitleggen waar het hen om gaat. Ook nodigen ze de staatssecretaris uit voor een werkbezoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer