Erkend om groene energie

LTO vindt het belangrijk dat boeren en tuinders meer erkenning krijgen voor het feit dat ze voorop lopen met de opwekking van duurzame energie. Daarom introduceert LTO Energie een nieuw label genaamd 'Energie van Boeren'.

Onder dit label leveren de Nederlandse boeren hun duurzaam opgewekte energie rechtstreeks aan de energieafnemer. Hierdoor weet die waar de energie vandaan komt en krijgen de agrariërs erkenning voor het feit dat zij duurzame agrarische energie produceren.
LTO Energie verzorgt momenteel de collectieve inkoop van energie voor LTO-leden. Dit is het grootste agrarische collectief van Nederland met ruim 10.000 contracten. Op jaarbasis gaat het om meer dan 150 miljoen kilowattuur en meer dan 20 miljoen kuub gas.
Het idee achter 'Energie van Boeren' is, volgens Arnout Goeman, teamleider bij het LTO Energie-collectief: 'De agrariër die stroom nodig heeft, koopt eerlijke stroom waarvan de herkomst 100 procent agrarisch is. Dus geen vergroende stroom uit Noorse waterkrachtcentrales. Het is straks mogelijk om te kiezen van welkecollega-agrariër de stroom wordt afgenomen.'
De voorwaarde is dat zowel de afnemende boer als de verkopende boer een eerlijke, goede prijs krijgen, legt Goeman uit. Dit kan alleen als er zo min mogelijk kosten worden gemaakt in de tussenliggende schakels.
'De energieleverancier van het LTO Energie-collectief is Greenchoice. Greenchoice is in staat om de kosten laag te houden. Ze sponsort bijvoorbeeld geen dure sportclubs. Ook werkt het collectief niet met eenmalige lokkertjes zoals tablets, welkomstkortingen en gratis thermostaten. Hierdoor kunnen we met het LTO Energie-collectief zowel een goede prijs bieden voor de boer die de energie levert als voor de boer die de energie gebruikt', aldus de teamleider.

Stroom naar collega's

Wie meer energie produceert dan verbruikt, kan dit via het LTO Energie-collectief aanbieden. 'Deze energie is volledig bedoeld om te leveren aan collega-agrariërs. Later willen we dit uitbreiden naar liefhebbers van het platteland en producenten van agrarische producten. Zo blijft de energie in de sector', zegt Goeman.
Het LTO Energie-collectief is nog op zoek naar agrariërs met een windmolen en/of biovergister. Wie zijn energie wil leveren aan het collectief kan zich online melden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer