Einde quotum doet Spaanse boer pijn

Hij is blij met wat regen, vertelt hij als we tegen de heuvel oplopen waar zijn koeien in de verte in het weiland staan. Het is al maanden droog in Spanje en ook in Galicië, waar normaal gesproken flink wat regen valt, is het gebrek aan water voelbaar. 'Ik heb begin augustus pas de eerste snede binnengehaald', zegt Jimenez. De maïs die hij maanden geleden zaaide, komt nog nauwelijks tot kniehoogte.
Maar het gebrek aan water is op dit moment niet wat Jimenez het meest bezighoudt. Net als zijn Spaanse melkveehouderijcollega's maakt hij zich grote zorgen over de aanhoudende lage melkprijs. 27 cent krijgt hij. 'Veel te laag als je bedenkt dat we werken met een kostprijs van rond de 34 cent', zegt hij.
Galicië staat in de top 10 van melkproducerende regio's in de Europese Unie. Jimenez trok eerder deze maand met enkele duizenden andere melkveehouders naar de Gallische hoofdstad Santiago de Compostella.
De boeren wilden de overheid laten zien dat de aanhoudende lage melkprijs de toekomst van hun bedrijven op het spel zette. Uit berekeningen van het Spaanse ministerie van landbouw blijkt dat melkveebedrijven sinds januari van dit jaar al 36 miljoen euro hebben verloren.
De boeren kregen in de jaren 2013 en 2014 nog gemiddeld 35 cent voor hun melk. Maar de zuivelprijzen in de wereld zijn gezakt en dat voelen de Spaanse melkveehouders. Maar dat is niet de enige reden waarom de boeren zo bezorgd zijn.

Pijnlijk

Boerenbelangenorganisaties stellen dat de problemen veel structureler zijn. En die problemen zijn na het einde van het melkquotum pijnlijk duidelijk geworden.
Belangrijk gegeven is dat de Spaanse melkveehouders niet of nauwelijks georganiseerd zijn. Zuivelinkopers spelen daar handig op in. Zij sluiten contracten met individuele boeren. Inkopers onderhandelen veelal direct met de boer, vertelt Claudio Lopez Garrido van het agrarische onderzoekscentrum Centro de Investigations Agrarias de Mabegondo. 'Dan kan er voor een lagere prijs worden ingekocht dan door contracten af te sluiten met een collectief van melkveehouders.'
Die individuele contracten leiden soms tot extreem lage prijzen. De boerenvertegenwoordigers stellen dat meer dan duizend boeren hun melk voor minder dan 20 cent per liter verkopen. Vaak accepteren boeren zulke lage prijzen omdat zij bang zijn in een overvolle markt hun melk niet meer kwijt te kunnen.
Na het einde van het melkquotum zijn zuivelfabrieken op pad gegaan om nieuwe, goedkope contracten af te sluiten, zegt Javier Iglesias van de agrarische vakbond Unións Agrarias. 'Melkverwerkers zetten Spaanse boeren onder druk om tegen lage prijzen melk te leveren. De verwachte groei in melkproductie wordt als drukmiddel gebruikt.'
Er worden contracten aangeboden van 20 tot 26 cent. Hier en daar wordt ook met boeren afgesproken dat een deel van de melk 26 cent oplevert en het overige deel 20 cent.
Samenwerking in de keten tussen melkveehouders en zuivelverwerkers bestaat nauwelijks. Het is iets waar een onlangs opgericht platform van belangenorganisaties en zuivelverwerkers iets aan moet veranderen.

Stunten

Boerenvertegenwoordigers willen dat aan de melk meer waarde wordt toegevoegd en dat de melkprijs in de keten overeind blijft. Dat laatste is een probleem want supermarkten in Spanje stunten graag met melk.
Vooral de van oorsprong Franse supermarktketens Carrefour en Al Campo spelen daar graag mee. 'Als de melk in Spanje te duur is, halen zij dat gemakkelijk uit Frankrijk', weet Lopez Garrido.
Van de politici in de autonome regio Galicië hoeven de boeren niet veel steun te verwachten. De crisis is niet zo erg als wordt voorgesteld, vinden ze daar. Eerder werd wel een hulppakket van 500 miljoen euro toegezegd maar dat is er tot dusver niet gekomen.

Robuust

Melkveehouder Jimenez vraagt zich af of al dat geld überhaupt wel zou helpen. 'Er is gewoon te veel melk op de markt', verzucht hij. Zelf doet hij wat hij kan om het hoofd boven water te houden.
'Ik probeer zoveel mogelijk op eigen ruwvoer te melken. Ook ben ik begonnen met het inkruisen met het Normandische ras om meer robuuste koeien te fokken. Ik wil zo min mogelijk uier- en klauwproblemen om de kosten van de veearts laag te houden.'
Jimenez aait zijn hond nog eens en kijkt naar zijn koeien. 'Het is een Europees probleem want alle melkveehouders zitten ermee, zegt hij dan. 'Uiteindelijk moet er weer evenwicht op de melkmarkt komen. Maar wie weet hoe lang dat nog duurt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer