Een ongelijk speelveld heeft ook z'n voordelen

Varkenshouders stonden donderdag in Den Haag met publieksvriendelijke acties. Het protest richtte zich in belangrijke mate op de hogere productiekosten in Nederland versus andere EU-landen. Nederlandse boeren willen af van regels die een ongelijk speelveld creëren.
Een dag eerder, op woensdag, publiceerde Lidl een persbericht, waarin de transitie naar 100 procent sterrenvlees wordt aangekondigd. Binnen enkele jaren bevat al het verkochte vlees minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Volgens Lidl is dat voor varkensvlees sinds juli 2015 volledig het geval en volgen kip en rund spoedig. Lidl belooft boeren die omschakelen de meerkosten te vergoeden.
Stel nu dat Lidl en in haar kielzog andere retailers die beloftes nakomen. Het reguliere, anonieme vlees gaat eruit en de boer krijgt de gemaakte meerkosten vergoed voor sterrenvlees. Betekent dit feitelijk niet dat marktpartijen in de rol van de overheid kruipen en op onderdelen voor koppen op de standaard afspraken zorgen?
In dat licht bezien kan dat vervloekte ongelijke speelveld zelfs kansrijk zijn. Bovenwettelijke regels qua huisvesting en welzijn bieden veehouders tevens handvatten om onderscheidend vermogen te creëren en daarmee een beter inkomen te verwerven. Zie hier ook het dilemma.
Boeren vragen terecht om een steun in de rug vanuit Den Haag in de huidige malaise, waar het gaat om kostenposten die niet te vertalen zijn in de waarde van het product. Het gaat echter te ver om alle eisen die niet vanuit Europa komen maar af te schaffen. Dat lijkt op basis van de transitie die retailers momenteel doormaken tegen de stroming in roeien. Bij een platgeslagen speelveld waarop Europese eenheidsworst de norm is, zijn we in Nederland evenmin gebaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer