Bergboeren

Bergboeren
© Debby Nieboer

Ik kwam op het idee voor deze column tijdens mijn vakantie de afgelopen weken in de Alpen. Inmiddels ben ik een jaar in dienst van LTO Nederland, en de meeste tijd stoppen we als LTO in Brussel in het beïnvloeden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Ze denken in Brussel nu al weer na over het GLB na 2020. U zult, terecht, zeggen: 'Dat is wel erg vroeg.' Maar wanneer we weten dat de vorige hervorming zeker vijf jaar heeft gekost, is het toch zaak om de eerste schetsen nu al op papier te hebben.
Bij het opstellen van die schetsen moeten we volgens mij opletten dat we het GLB kunnen blijven verantwoorden; waarom hebben we het GLB nog nodig?
Wat mij opviel in de Alpen, is dat er op bijna elke berg nog een vorm van landbouw wordt bedreven. Mooi om te zien en ook belangrijk. Boeren vervullen in dit gebied een belangrijke functie, doordat zij de op dat moeilijke terrein het landschap onderhouden en de leefbaarheid vergroten. Voor die taak krijgen ze ook een betaling vanuit het GLB. Nu is dat nog veelal in de vorm van een gekoppelde betaling.
Dat vind ik raar. Een gekoppelde betaling krijgt een boer namelijk om te kunnen blijven produceren. Ik zet echter vraagtekens bij het niveau van productie door bijvoorbeeld bergboeren. We constateren nota bene dat die boeren in een moeilijk gebied boeren waar produceren lastig is.
Wanneer we dus nadenken over het GLB na 2020 en het verantwoorden daarvan, denk ik dat we af moeten van zulke regelingen.
Het is prima en belangrijk dat er bergboeren zijn en voor de belangrijke maatschappelijke functies die ze vervullen, moeten ze worden betaald. Maar betaal ze via een bergboerenregeling en niet met een gekoppelde betaling op basis van productie die er niet is.
LTO Nederland maakt zich er in ieder geval hard voor dat we een Europees landbouwbeleid hebben dat ondersteuning biedt waar nodig, maar dat we ook uit kunnen leggen aan de samenleving. We denken daar de aankomende tijd ook graag met u samen over na.
Dus mocht u suggesties hebben, laat dan van u horen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer