PvdD wil rood licht in Groningse stal

Partij voor de Dieren pleit voor rood licht in ligboxenstallen in Groningen. Volgens de partij is dat het minst storend voor koeien.

Partij voor de Dieren vindt het convenant lichtemissie melkveestallen dat LTO Noord in mei met de Natuur en Milieufederatie sloot, een 'erg mensgerichte aanpak'.

'Wij willen dat de koe zo veel mogelijk rust krijgt, dat kan het beste met rood licht', gaf Statenlid Kirsten de Wrede zojuist in de commissie ruimte, natuur en leefbaarheid aan.

Het gaat om de periode tussen 23 uur en 5 uur, waarin de lichtsterkte maximaal 5 lux is.

Omwonenden

Het is aan de ondernemer of hij kiest voor wit, oranje licht, waarbij wit licht vanwege de hoge contrastwaarde de voorkeur heeft, zei Taeke Wahle, die namens LTO Noord Groningen insprak.

Uit het onderzoek blijkt dat de stofwisseling van de koe het minst wordt verstoord bij rood licht.

Volgens LTO Noord is het echter niet verstandig om rood licht verplicht te stellen. 'Wij vinden een verplichting te ver gaan, vanwege het belevingsaspect van rood licht vanuit de burger. Het rode licht vinden omwonenden niet fraai', gaf Wahle aan.

Complimenten

LTO Noord Groningen en de Natuur en Milieufederatie kregen van verschillende partijen, waaronder GroenLinks complimenten voor hun aanpak.

'De partijen hebben de handschoen mooi opgepakt samen met omwonenden en boeren. Samenwerking en de dialoog aangaan past helemaal bij deze tijd', meldde ook gedeputeerde Nienke Homan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer