Mestac+biedt+afzetgarantie+mestoverschot
Nieuws
© Marieta Fotografie

Mestac biedt afzetgarantie mestoverschot

Mestproducentencoöperatie Mestac is deze week begonnen met de bouw van mestverwerkingsinstallatie Merensteyn in het Limburgse Ysselsteyn.

Veehouders in de regio participeren in Merensteyn doordat zij bestuurlijk en financieel betrokken zijn bij dit initiatief.

Positieve reacties

De 96 deelnemende boeren reageren positief omdat zij naar eigen zeggen 'zelf de touwtjes in handen hebben'. 'Door geld in te leggen, kopen we onze leveringsrechten voor zeven jaar af', licht veehouder Piet de Swart toe.

Daar staat tegenover dat de boeren een leveringsplicht hebben. Die is nodig om de continuïteit van de verwerking veilig te stellen. Voor de veehouders is Merensteyn een oplossing voor de verplichte verwerking van een deel van hun mest.

Nieuwe producten

In de installatie wordt jaarlijks 100.000 ton varkensmest verwerkt tot een exporteerbare organische mineralenfractie en water. Het schone water wordt via het oppervlaktewater teruggegeven aan de natuur.

Gezamenlijk hebben de veehouders 700.000 euro geïnvesteerd. Het overige bedrag van de 3,2 miljoen euro komt van initiatiefnemer Mestac, Rabobank Horst-Venray, het Limburgs Energie Fonds en het Mestinvesteringsfonds.

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer