ABN+Amro%3A+kansen+voor+fruittelers
Nieuws
© Peter Wijnands

ABN Amro: kansen voor fruittelers

Fruittelers kunnen het rendement verbeteren door hun focus te verschuiven naar nieuwe rassen en afzetmarkten of door een betere verwaarding van traditionele rassen. Dat zegt ABN Amro.

Zo winnen clubrassen aan populariteit, onder meer door de gemiddeld hogere opbrengstprijzen, aldus de bank. Bij de appelteelt beslaan clubrassen inmiddels 15 procent van het totale areaal en ook bij peren ontstaan geleidelijk meer introducties van nieuwe rassen.

ABN AMRO verwacht dat de opmars van clubrassen in de komende jaren zal doorzetten.

Tot waarde brengen

Vrije telers zoeken voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om hun product beter tot waarde te kunnen brengen, zegt ABN Amro.

'Om zich te onttrekken aan de grillen van de kostprijsmarkt zoeken ondernemers alternatieven voor de afzet van hun product. Dit doen zij bijvoorbeeld door fruit niet langer als bulkproduct te verkopen, maar waarde toe te voegen door het te schillen, snijden of tot sap te persen.'

Andere manieren voor fruittelers om hun producten in de markt te zetten zijn een landwinkel beginnen of afspraken maken met lokale ondernemers over de afzet van hun fruit.

Minder appels

Hoewel het totale areaal in de fruitteelt redelijk stabiel is, is het areaal appel sinds 2004 met 23 procent gedaald.

'Dit komt vooral door een afname van de inplant van traditionele appelrassen als Elstar en Jonagold. Deze rassen zijn te weinig onderscheidend en hebben daardoor te kampen met concurrentie vanuit andere Europese landen, waar de kostprijs aanzienlijk lager ligt', zegt de bank.

Russische boycot

Nederlandse hardfruittelers hebben een moeilijk jaar achter de rug.

De Russische voedselboycot heeft er in combinatie met overcapaciteit in de Europese hardfruitmarkt voor gezorgd dat het rendement, met name in de eerste helft van het seizoen, sterk onder druk stond. De opbrengsten lagen ruim 19 procent lager dan een jaar geleden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer