Suikergehalte+gras+keldert+naar+75+gram
Nieuws
© mariska bloemberg

Suikergehalte gras keldert naar 75 gram

Het suikergehalte in het gras is momenteel gedaald tot gemiddeld 75 gram per kilo drogestof, blijkt uit de Grasmonitor van Agrifirm Feed.

De afnemende daglengte en de matige weersomstandigheden van eind vorige week, veroorzaakten de daling van het suikergehalte. De spreiding daarbij is groot.

Niet alleen de smakelijkheid van het gras loopt terug, maar ook voor een goed inkuilresultaat is het suikergehalte in veel gevallen onvoldoende. Volgens Agrifirm is het toepassen van Ecosyl geen overbodige luxe.

Voederwaarde

Niet alleen het suikergehalte is gedaald, ook de voederwaarde is afgelopen week verder terug gelopen. Het gras bevat momenteel maar circa 935 VEM per kilo droge stof. Dat is laag voor de tijd van het jaar.

Om smakelijk gras te houden, is het advies om de komende tijd regelmatig te maaien of de bossen te maaien. De kans op eventuele roestvorming op het gras wordt daarmee kleiner en het gewas blijft smakelijker.

Eiwit

Volgens de Grasmonitor van Agrifirm blijft het ruw eiwitgehalte in het gras momenteel overal boven de 200 gram ruw eiwit per kilo droge stof. De verwachting is dat dit ook de komende weken zal blijven.

Dat betekent dat niet het ruw eiwit in het gras bepalend is voor de eiwitvoorziening, maar de grasopname. Een reden temeer om de komende tijd het maairegime af te stemmen op het aanbieden van schoon en smakelijk gras.

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer