Snuffeltocht langs boer en cultuur

Garmerwolde - Wat vier jaar geleden begon als het openstellen van enkele boerderijen en historische panden in Garmerwolde en Thesinge, is uitgegroeid tot een jaarlijkse ontdekkingstocht. De vierde editie van Pronte Pracht trok vorige week zaterdag 1.200 bezoekers.

Joost de la Court
Het initiatief is afkomstig van agrarisch natuurvereniging Ons Belang. Agrariërs vertellen de bezoekers over het natuurbeheer en de agrarische bedrijfsvoering, monumentenbeheerders hebben het over de historie van de gebouwen en het belang van cultuurbehoud.
Het evenement is opgezet om burgers meer te betrekken bij agrarisch natuurbeheer en het behoud van het cultureel erfgoed. Naast een vijftal boerenbedrijven zetten ook de voormalige melkfabriek, de kerk, een smederij, enkele molens en het dorpscafé de deuren open.
De deelnemers kunnen een tocht maken door de dorpen en langs de bedrijven en zelf ontdekken wat de geschiedenis van het gebied net boven stad Groningen is.
‘Het evenement is voor veel mensen een opstapje om naar dit gebied te komen en de omgeving te verkennen’, vertelt mede-organisator Tiny Smit. ‘Van de ruim 1.200 bezoekers was een groot deel niet uit de deelnemende dorpen afkomstig.’ De beheerder van de voormalige melkfabriek in Garmerwolde kwam bezoekers tegen uit onder andere Arnhem en Diemen.
Pronte Pracht kan inmiddels een beroep doen op gelden uit het fonds voor verbetering van de leefbaarheid op het platteland. ‘Het is een impuls voor het hele gebied’, stelt Smit tevreden vast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer