Oogst graan geeft tijdelijk wat ruimte

In juni luidde LTO Varkenshouderij, samen met de NVV, de noodklok over de opgelopen mestvoorraad op varkenshouderijbedrijven. De voorraad mest in de putten bij varkenshouders was op dat moment naar schatting 750.000 kuub groter dan een jaar eerder.

Als oorzaak wordt genoemd de beperkte afzetmogelijkheden voor varkensmest in combinatie met hoge afzetprijzen voor niet gescheiden mest. Waar sprake is van mestscheiding, lukt afzet van dikke fractie vaak wel. Die loopt aardig goed weg naar het buitenland. Afzet van dunne fractie is lastiger (zie kader).
LTO en NVV gaven de Producentenorganisatie Varkenshouderij (waarin beide organisaties zijn verenigd) de opdracht om te zoeken naar afzetruimte voor de opgelopen mestvoorraad op varkensbedrijven.
Het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) inventariseerde de direct beschikbare verwerkingscapaciteit en de capaciteit die in de loop van dit jaar nog beschikbaar komt. ‘Zoals verwacht is van grote overcapaciteit geen sprake’, zegt Kees Kroes van Projecten LTO Noord. ‘Maar hier en daar zijn wel mogelijkheden om extra varkensdrijfmest te verwerken.’
Kroes houdt zich, samen met Agrifirm Exlan, voor het PLMV bezig met de mestafzetproblematiek. ‘Alle verwerkers en intermediairs die bij de inventarisatie aangaven ruimte te hebben voor varkensmest, zijn benaderd om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.’ Kroes schat dat door deze bemiddelingsactie enkele tienduizenden kuubs mest zijn weggewerkt.
De afgelopen weken is een flinke meststroom op gang gekomen richting akkerbouwgebieden. Nu het meeste graan geoogst is, zijn daar weer meer mogelijkheden. Kroes hoort van intermediairs dat ze de mest van hun vaste klanten goed kwijt kunnen, maar geen ruimte hebben voor extra mest.

Niet goedkoop

Goedkoop is de afvoer naar akkerbouwgebieden niet. Akkerbouwers spelen in op de gespannen situatie op de mestmarkt door hogere prijzen te vragen voor aan te voeren mest. ‘Het probleem zit vooral bij varkenshouders zonder mestafzetcontracten. Zij kunnen maar moeilijk van hun mest afkomen. Het is voor deze varkenshouders aan te raden om ten minste een deel van hun mest te contracteren voor verwerking.’
Volgens Kroes zijn varkenshouders met mestafzetproblemen vooral te vinden in Gelderland en Overijssel. Met name in regio’s waar ook veel rundveemest wordt geproduceerd. In vergelijking met het zuiden is de ontwikkeling van mestverwerkingscapaciteit in het oosten achtergebleven.
‘Daar komt bij dat varkenshouders in het oosten pas dit jaar geconfronteerd zijn met prijzen voor mestafzet, waar hun zuidelijke collega’s er al enkele jaren aan gewend zijn.’
De inventarisatie door PLMV leverde ook op dat mestverwerkingsinstallaties in België nog ruimte hebben voor aanvoer van Nederlandse varkensmest. ‘Ook dat is niet goedkoop. Aan de poort betaal je daar 15 tot 18 euro per kuub. Daar komen transport- en exportkosten bovenop.’
Die zijn afhankelijk van de afstand tot de verwerker. Als de transportkosten hoger zijn dan 7 euro per kuub, betaalt een varkenshouder in totaal meer dan 22 euro, en is afzet in Nederland aantrekkelijker.
‘Globaal kun je stellen dat het alleen voor varkenshouders onder de grote rivieren interessant kan zijn om afzet van mest in België te overwegen.’ Kroes stelt vast dat de Belgische afzetmogelijkheden zorgen voor een prijsplafond op de Nederlandse markt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer