Meer dan boer alleen?

Uit het leven gegrepen: een fictieve situatie, gebaseerd op ervaringen van de sociaal werkers van ZLTO.

‘Ons vader had last van zijn rug, en daarom moest ik na mijn opleiding meteen meewerken op het bedrijf. Ik heb dus geen andere werkervaring opgedaan. Nu was het samenwerken met mijn vader ook niet altijd alles, maar wat het is om voor een andere baas te werken, dat weet ik echt niet. Van de varkens weet ik alles, maar meer ken ik niet.’
Dit soort opmerkingen krijg ik soms te horen in gesprekken met ondernemers die moeten stoppen. Financieel kunnen ze niet meer verder met hun bedrijf. Ze hebben een gezin. De vrouw heeft ook meegewerkt op het bedrijf. Als ze doorgaan met het bedrijf dan worden de schulden te groot en dat willen ze zelf ook niet.
Een opvolger zit er bij de kinderen niet bij. En eigenlijk zijn ze daar blij om. En hoe jammer ze het ook vinden om met het bedrijf te stoppen, ze moeten ook verder kijken. Waar gaan ze hun inkomen vandaan halen? Er moet toch brood op de plank komen.
Gelukkig hebben de meeste ondernemers veel meer capaciteiten dan ze zelf denken. Ze zijn zich er vaak niet bewust van. Als ondernemer op je bedrijf heb je geleerd om werkzaamheden te organiseren, leiding te geven aan personeel, omgaan met regelgeving en administratie, oplossingen bedenken, et cetera. En hoe kun je deze capaciteiten inzetten in het vinden van ander werk? En wat vind je als persoon interessant? Wat kan je motiveren? Ook dat zijn vragen om je eerst eens bewust van te worden voordat je maar vlug werk gaat doen wat misschien helemaal niet bij je past.
Deze en andere vraagstukken komen aan de orde bij de cursus ‘Een nieuwe start’ die vanuit het sociaal werk van de ZLTO dit najaar weer wordt georganiseerd. Meer weten? sociaal@zlto.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer