Hitte+legt+smaakstof+tomaten+vast
Nieuws
© Combivliet

Hitte legt smaakstof tomaten vast

Wanneer tomaten na het plukken even worden verwarmd door ze circa 5 minuten in water van 125 graden Fahrenheit (circa 52 graden Celsius) te dompelen, blijft de smaak beter bewaard. Dat stellen onderzoekers verbonden aan het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

De onderzoekers vonden dat ook als de tomaten na deze behandeling worden gekoeld naar een temperatuur van tussen de 5 en 13 graden Celsius de smaak beter blijft bewaard. Hoogleraar productfysiologie en kwaliteit Ernst Woltering van Wageningen UR is niet verrast door de uitkomsten.

In de praktijk worden tomaten na het plukken koel bewaard om te voorkomen dat ze te snel overrijp worden. Dat gaat ten koste van de smaak.

Suiker en zuur

'Suiker, zuur en aromastoffen bepalen de smaak in tomaten. Suiker en zuur veranderen niet door een lage temperatuur, maar aromastoffen wel. Wanneer een tomaat uit de koeling komt, zitten er minder aromastoffen in', aldus Woltering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer