Genen stapelen tegen phytophthora

De stapeling van genen is noodzakelijk voor een sterke en duurzame resistentie tegen de aardappelziekte phytophthora. Dat blijkt uit de wetenschappelijke resultaten van aardappelveldproeven in Vlaanderen en Nederland.

Han ReindsenDe Vlaamse onderzoekers hebben met hun Nederlandse collega’s van Wageningen UR de gezamenlijke onderzoeksresultaten van hun veldproef gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Crop Protection. De conclusie is dat alleen een stapeling van verschillende genen een goede resistentie levert.
Volgens de onderzoekers moeten aardappelveredelaars daarom bij het ontwikkelen van nieuwe ziekte-ongevoeliger rassen een voldoende ruime combinatie van nog niet eerder toegepaste natuurlijke resistentiegenen gaan gebruiken. De veldproeven hebben aangetoond dat de uitgeteste genen elk een verschillende bijdrage leveren aan de resistentie. Maar het is uiteindelijk alleen de stapeling van verschillende genen die een goede resistentie geeft.

Voldoende verschillend

Voor de toekomst betekent dit dat de veredeling moet inzetten op het in nieuwe rassen bij elkaar brengen van een voldoende ruime combinatie van nog niet eerder toegepaste natuurlijke resistentiegenen: minimaal drie, maar vier of vijf is nog beter.
Ook moeten de resistentiegenen voldoende verschillend zijn. Van belang is daarnaast dat nieuwe rassen verschillende combinaties van genen hebben.
Introduceren van resistentiegenen kan op diverse manieren. Het via klassieke veredeling bij elkaar brengen van meerdere resistentiegenen is in aardappel complex en tijdrovend. Het gebruik van genetische modificatie kan een oplossing bieden.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen werken de onderzoekers verder aan de ontwikkeling van aardappelen met een duurzame resistentie tegen phytophthora.
De Belgische onderzoekers zetten met name in op het gezamenlijk ontwikkelen van een duurzaam resistente Bintje. Het ras is bij onze zuiderburen nog altijd geliefd vanwege de smaak en verwerkingskwaliteiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer