De laatste

Het is zover: ik neem afscheid. Gisteren was het de laatste dag bij LTO Noord en dit is mijn laatste column. Raar om je van het ene op het andere moment niet meer te bemoeien met hoe het verder moet. Zeker ook omdat er op dit moment een paar discussies lopen waar ik een mening over heb. Maar het is ook goed dat er nieuwe mensen met nieuwe inzichten komen.
Ik kijk terug op een fantastische tijd bij de LTO-organisatie. Het begon allemaal in de jaren tachtig toen ik voorzitter was van de afdeling Nieuwe Niedorp van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw. De discussie over de introductie van de melkquota was actueel. Inmiddels is er veel veranderd. Toen waren er meer dan 150.000 agrarisch ondernemers. Nu zijn dat er ruim 60.000 en zijn het grotere, professionelere bedrijven. In die tijd werd de markt vooral geregeerd door prijsbeleid, nu is die meer afhankelijk van de echte markt.
Als ik terugkijk, is één ding helder: ik heb het niet alleen gedaan. Ik kreeg alle kansen en ruimte en voelde me ondersteund. Gelukkig is de organisatie niet afhankelijk van één persoon, maar is ze sterk door de samenwerking tussen medewerkers, bestuurders en leden. In dat opzicht is LTO Noord uniek, met bijna duizend mensen die bestuurlijk actief zijn, met afdelingen in elke gemeente, met invloed op gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees niveau.
Op dit moment verkeert een aantal sectoren in zwaar weer en is er veel onzekerheid. Ik heb de overtuiging dat de land- en tuinbouw, en vooral voedsel, een onderwerp is dat in de toekomst een steeds belangrijkere rol zal vervullen en dat er een fantastische toekomst voor ons ligt. Ik wens u het allerbeste toe en ik zal het uiteraard blijven volgen.

Siem Jan Schenk

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer