Alg zit boeren Tholen dwars

Tholen - Waterschap Scheldestromen is dinsdag gestopt met de inlaat van zoet water voor Tholen en Sint-Philipsland. Voor veel boeren komt het besluit op een bijzonder slecht moment.

Douwe KortingWaterschap Scheldestromen sloot de inlaten vanuit het Volkerak-Zoommeer vanwege van de grote hoeveelheid blauwalg in het merenstelsel. Gevolg is dat het waterpeil op Tholen en Sint-Philipsland daalt, de waterkwaliteit achteruit gaat en de mogelijkheid om te beregenen, afneemt.
Strikt formeel hoefden de boeren niet onmiddellijk te stoppen met beregenen, maar pas als het waterpeil onder het niveau daalt dat in hun watervergunning staat. ‘Maar wij hebben alle leden dinsdag opgeroepen de beregeningsbeurt af te ronden en het daarbij te laten’, vertelt voorzitter Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO Tholen.
Niet alleen daalt het waterniveau tot onder het zomerpeil en holt de waterkwaliteit in veel sloten op de eilanden snel achteruit, ook de solidariteitsgedachte speelt een rol bij die oproep. ‘Het is niet zo leuk als boeren die niet meer mogen beregenen zien dat een collega even verderop er nog langer mee doorgaat.’

Beroerd moment

Het is droog, ook op Tholen en Sint-Philipsland. De boeren waren juist weer begonnen met beregenen toen het bericht van het waterschap kwam. Het besluit komt voor veel boeren op een bijzonder beroerd moment. ‘De hoofdgewassen hier zijn aardappelen, uien en wortelen en die bevinden zich in een cruciale fase. Zo zitten de uien in de fase van bolvorming. Extra water nu is bepalend voor een goede opbrengst’, verduidelijkt de afdelingsvoorzitter.
Of, en zo ja wanneer Scheldestromen een of meer van de gesloten inlaatpunten Van Haaften, Deurloo, Oud Kijkuit, Drie Grote Polders en Campweg weer opent, hangt vooral af van de temperatuur en de windrichting. Het waterschap onderhoudt hierover intensief contact met Rijkswaterstaat, beheerder van het Volkerak-Zoommeer.
Ten Cate hoopt dat er snel mondjesmaat weer water wordt ingelaten. ‘Al is het alleen maar om zonder al te veel beschadigingen de vroege gewassen te kunnen oogsten. ‘
De wind staat de laatste dagen echter ongunstig waardoor de algen richting het inlaatpunt drijven. ‘Wat ik hoop, is dat het waterschap de inlaat op een kier zet en weer wat water inlaat. De waterkwaliteit is dan misschien onvoldoende, maar het hogere slootpeil biedt ons dan net de mogelijkheid om wat te beregenen.’
Donderdagmiddag besloot Scheldestromen, op basis van metingen, de inlaten op een kier te zetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer