Politie+richt+vizier+op+landbouwvoertuig
Nieuws
© Monique Jansen

Politie richt vizier op landbouwvoertuig

De politie controleert landbouwvoertuigen sinds 1 juli dit jaar strenger. Een aantal aandachtspunten op een rij om een bekeuring te voorkomen.

Voor trekkers en zelfrijdende werktuigen breder dan 3 meter moet een breedteontheffing aangevraagd worden. Veel gemeenten hebben aan de Rijksdienst voor Wegverkeer een landbouwmandaat verstrekt.

Voor deze gemeentes kan de ontheffing bij de RDW worden aangevraagd. Anders dient u de ontheffing bij de wegbeheerder aan te vragen.

De ontheffing is alleen geldig voor een landbouwwerktuig of trekker met een daaraan gemonteerd werktuig. De ontheffing wordt afgegeven voor een maximale breedte van 3,50 meter.

Rode retroreflector

Landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, verwisselbare getrokken machines en (aanhang)wagens moeten aan de achterzijde zijn voorzien van één rode retroreflector in de vorm van een afgeknotte driehoek.

Daarnaast worden er eisen gesteld aan de verlichting van aanhangwagens en getrokken machines.

Richtingaanwijzers

Verder moeten de trekkers voorzien zijn van stadslichten aan de voorzijde; richtingaanwijzers, achterlichten en remlichten aan de achterzijde. Net als witte reflectoren aan de voorzijde, rode reflectoren aan de achterzijde.

Als het voertuig breder is dan 2,10 meter zijn witte markeringslichten aan de voorzijde en rode markeringslichten aan de achterzijde verplicht. Dat geldt tevens voor ambergele reflectoren aan elke zijkant, waarvan de achterste rood mag zijn.

Scherpe delen

Voor motorrijtuigen met beperkte snelheid geldt dat scherpe delen moeten worden afgeschermd. Deze regel geldt niet voor voertuigdelen die zich hoger dan 2 meter boven het wegdek bevinden.

Ten slotte mogen delen van het rijtuig niet zodanig zijn bevestigd, beschadigd, versleten of door corrosie aangetast, dat gevaar bestaat voor losraken.

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  10 %
 • Zondag
  15° / 13°
  80 %
Meer weer