Melkprijs daalt nu al een jaar

De berekende gemiddelde melkprijs is nu al een jaar achtereen aan het zakken. Dat blijkt uit het maandelijkse melkprijzenonderzoek van ZuivelNL in opdracht van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

René LuijmesDe berekende voorschotmelkprijs komt voor juni van dit jaar uit op gemiddeld 30,64 euro per 100 kilo melk. Dat stelt melkprijzenonderzoeker Willem Koops van ZuivelNL. Het gaat om een daling van 0,20 euro ten opzichte van mei. Maar ten opzichte van juni 2014 is dit een daling van 8,44 euro, oftewel ruim 21 procent.
Daarmee is de berekende gemiddelde melkprijs voor de twaalfde achtereenvolgende maand gedaald. Toch is het historisch dieptepunt volgens Koops nog niet bereikt.
‘De melkprijs is nog beduidend hoger dan in 2009. In het tweede kwartaal van 2009 lag de gemiddelde melkprijs rond 25 euro per 100 kilo.’ In juni 2009 voerden Nederlandse melkveehouders om die reden acties bij onder andere zuivelfabrieken.
Nu lijkt er sprake van een trendbreuk. Volgens Koops beginnen de melkprijzen vanaf april meestal aan te trekken. Daarvan is dit jaar echter geen sprake. De melkprijzen blijven geleidelijk verder dalen. ‘Tegenover enkele seizoensmatige prijsverhogingen staan veel verdere prijsverlagingen. De berekende melkprijzen van DOC Kaas en Glanbia daalden zelfs tot onder 26 euro per 100 kilo.’

Grote verschillen

Volgens de melkprijzenonderzoeker zijn de verschillen groot. ‘Zo liggen de Franse melkprijzen nog steeds boven 31 euro per 100 kilo.’
Voor de komende periode is er ook geen goed nieuws te melden. ‘De komende maanden worden verdere prijsverlagingen verwacht. De berekende melkprijzen van Arla en Royal FrieslandCampina zullen op basis van hun aankondigingen in augustus dalen tot onder 28 euro per 100 kilo’, verwacht Koops.
Royal FrieslandCampina betaalt 27,70 euro per 100 kilo in augustus. Dit is omgerekend naar 4,2 procent vet. Het Deense zuivelconcern Arla keert in augustus 27,90 euro per 100 kilo melk uit, ook bij 4,2 procent vet. Beide ondernemingen betalen daarentegen aanzienlijk meer voor hun biologische melk: ruim 40 euro per 100 kilo.

Spotmarkt

Toch is er ook een positief geluid. LTO-zuivelspecialist Klaas Johan Osinga meldt in zijn melkmarktupdate dat de spotmelkprijs in Noord-Italië vorige week met ongeveer 5 procent is gestegen naar 37 tot 38 euro per 100 kilo melk. In Nieuw-Zeeland daarentegen daalden deze week de prijzen van de Fonterra-veiling. De prijs van magere melkpoeder ging het meest onderuit, gevolgd door die van volle melkpoeder.
China, de grootste importeur van zuivel, speelt een belangrijke rol. De vraag vanuit het Aziatische land nam fors af. Volgens Osinga is de handelsrelatie tussen Nieuw-Zeeland en China cruciaal voor de melkprijs. De Aziaten vormen de grootste afnemer van volle melkpoeder uit Nieuw-Zeeland.
De import van China nam in de eerste vijf maanden van dit jaar af van 486.931 naar 223.135 ton. De import van kaas, weipoederproducten en babymelkpoeder bleef daarentegen stabiel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer