Protest tegen zonneweide

Medemblik - LTO Noord West-Friesland is faliekant tegen het plan van gemeente Medemblik om 10 hectare grond bij Midwoud-Oostwoud op te offeren voor zonnepanelen.

Marjolein van Woerkom‘Het is één grote poppenkast’, stelt Siem Appel, bestuurder van LTO Noord West-Friesland. ‘Het is zonde om dure landbouwgrond op te offeren voor een zonneweide. De grondprijs ligt hier rond de 60.000 tot 70.000 euro per hectare. We hebben in de gemeente meer dan genoeg lege daken, dus leg die eerst vol.’
Het idee voor een zonneweide werd enkele jaren geleden geopperd door D66. De gemeente had de 10 hectare grond aangekocht voor nieuwbouw van woningen, maar omdat er door de economische crisis geen huizen meer werden gekocht, bleef het terrein braak liggen. Het bedrijf ‘Stap in de zon’ werd in de arm genomen om een eventuele zonneweide te realiseren.

Niet effectief

‘In eerste instantie waren we het wel eens met een onderzoek naar de mogelijkheden, maar ik had nooit verwacht dat hiermee verder zou worden gegaan’, stelt Arie Schouten, die namens de CDA-fractie in de gemeenteraad zit en voorzitter is van de lokale LTO Noord-afdeling. ‘Behalve dat het zonde is van onze dure akkerbouwgrond is het niet effectief. Een windmolen levert meer energie dan een zonneweide van 10 hectare.’
Dat blijkt ook uit een rapport van Accres/Wageningen UR uit 2014. Een windturbine van 7,5 megawatt levert op jaarbasis afhankelijk van de windlocatie grofweg tussen de 15.000 tot 18.500 megawatturen (2.000 tot 2.500 vollasturen). 10 hectare zonneweide (PV) levert per jaar circa 5.000 megawatturen op.
De zonneweide bij Midwoud moet een veld worden met 32.000 zonnepanelen, goed voor 2.200 huishoudens stelt ‘Stap in de zon’. Bewoners kunnen hierin investeren. Toch lijkt de animo nog niet groot. Een eerder project in Oudkarspel is onlangs failliet verklaard, omdat van de 6.000 zonnepanelen er maar 660 zijn afgenomen door bewoners.
De welstandscommissie heeft wel al goedkeuring gegeven voor de zonneweide bij Midwoud-Oostwoud. ‘Stap in de zon’ had een landschapsarchitect ingehuurd om de zonneweide landschappelijk inpasbaar vorm te geven.
Schouten blijft ondertussen lobbyen. ‘We bieden een mooi alternatief: leg de zonnepanelen op lege daken, die zijn er genoeg, maar gebruik niet onze goede grond om zonne-energie op te wekken.’
De afdelingsvoorzitter verwacht eind dit jaar een besluit vanuit het college van burgemeester en wethouders, waarna het aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer