Pöttinger komt met ronde balenpers

Machinefabrikant Pöttinger introduceert in november op Agritechnica in Hannover een ronde balenpers. Dat zegt Heinz Pöttinger in een gesprek met Nieuwe Oogst. Inhoudelijk wil hij over deze primeur nog niet meer vertellen.

Hendrik BegemanHet Oostenrijkse Grieskirchen is de bakermat van Pöttinger. Op een terrein van 14 hectare, waarvan 6 hectare bebouwd, produceert het bedrijf zo’n 20.000 machines per jaar.
In 2013/14 realiseerde de onderneming een omzet van 314 miljoen euro. Dit lopende jaar verwacht Pöttinger stabiel af te sluiten op ongeveer hetzelfde niveau.
Aanvankelijk was Pöttinger vooral bekend van machines voor de voederwinning, met als topscorer de opraapwagens. Naar productgroep gerekend zijn de opraapwagens nu goed voor 15 procent van de omzet en de overige voederwinningstechniek voor 46 procent.
Vanaf 1975 kwamen er machines voor de akkerbouw bij. De akkerbouwtak groeit en is nu goed voor 25 procent van de omzet. De overige omzet komt onder andere van onderdelen en lakwerk voor derden.
Pöttinger produceert op drie locaties: naast de thuisbasis in Grieskirchen in het Tsjechische Vodnany en het Duitse Bernburg. Van de omzet komt 85 procent uit de export, met Duitsland als grootste afnemer (22 procent).

Voederwinning

Franz Pöttinger legde in 1871 in Grieskirchen de basis voor de huidige onderneming. Hij was van origine klokkenmaker, maar hij speelde in op de vraag naar eenvoudige landbouwmachines en begon daar ook mee.
In 1909 neemt zijn zoon Alois het bedrijf over. Het bedrijf draagt nog steeds zijn naam: Alois Pöttinger Maschinenfabrik GmbH. Onder Alois Pöttinger ontwikkelde de Oostenrijkse fabrikant zich sterk op het gebied van de voederwinning, met onder andere harken en hooiladers.
In 1956 treedt de derde generatie aan met de broers Alois, Hans en Heinz. Zij brengen in 1963 de eerste opraapwagen op de markt met een pick-up. Met dit product groeide het bedrijf wereldwijd uit tot marktleider. Op dit moment zou de helft van alle opraapwagens van Pöttinger komen.

Opraapwagens

De Oostenrijkse machinefabrikant maakt nog steeds een breed assortiment opraapwagens. Van kleine voor gebruik op onder andere de bergpercelen in Oostenrijk tot de grote Jumbo Combilines met een inhoud van 60 tot 100 kuub.
De grote opraapwagens zijn uitgerust met de modernste technieken, zoals de Autocut automatische slijpinrichting, hydropneumatische vering, sensoren in voorwand en achterklep, geïntegreerd weegsysteem en bediening via de CCI 100-terminal.
De slijpbeurten van de Autocut nemen circa 4 minuten per keer in beslag en zijn op de bedieningsterminal in te stellen. Het slijpen levert volgens Michael Kronberger van Pöttinger tot 15 procent brandstofbesparing op.
Kronberger vertelt dat Pöttinger zo’n 60 tot 70 procent van de componenten zelf maakt. ‘Als je veel zelf maakt, moet je ook veel zelf controleren.’
Onder andere banden en hydraulische cilinders worden bij derden ingekocht. Hierdoor heeft Pöttinger een grote flexibiliteit en kan de fabrikant snel op de markt reageren.
Kronberger toont in de fabriek een maaibalk van een schijvenmaaier. De twee kokerdelen worden aan elkaar gelast voor extra stevigheid en stabiliteit. Daarna wordt met perslucht gecontroleerd of de maaibalk goed dicht is. Ondanks het gelaste frame zijn de tandwielen snel verwisselbaar. Daarvoor zijn tussen de tandwielen grote gaten aangebracht om ze te kunnen verwisselen.
Met de overname van de Beierse ploegenfabriek Landsberg in 1975 heeft Pöttinger de akkerbouwtechniek opgepakt. De ploegen worden nu in Grieskirchen gebouwd.

Aerosem zaaimachine

De akkerbouwtechniek kreeg in 2001 een vervolg met de overname van de vroegere Saxonia zaaimachinefabriek in Bernburg, in het vroegere Oost-Duitsland. De fabriek is nu gespecialiseerd in zaaitechniek.
De nieuwste ontwikkeling in zaaitechniek is de Aerosem, een pneumatische zaaimachine in werkbreedtes van 3 en 4 meter. Kenmerkend aan deze machine is dat er zowel graan als maïs mee is te zaaien.
Van de Aerosem draait er nu een beperkte voorserie in de praktijk. Vanaf nu gaat deze pneumatische zaaimachine vol in productie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer