Onderzoek rol varken bij hepatitis E

Hoewel de gevolgen van hepatitis E, dat geelzucht kan veroorzaken, op de algemene volksgezondheid gering is, is er een toename van het aantal mensen met deze virusziekte. Er komt een onderzoek naar de mogelijke oorzaak van die toename. Varkensvlees is daarbij ook in beeld.

Pieter StokkermansDat meldde staatssecretaris Edith Schippers (VWS) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer, op advies van het deskundigenberaad Hepatitis E, waarin verschillende partijen uit de humane en diergezondheidszorg zitten. Dit deskundigenberaad concludeert dat de laatste decennia het aantal humane gevallen per jaar sterk fluctueert.
Toch blijkt er de laatste jaren een opmerkelijke stijging in het aantal hepatitis E-gevallen. Dit is echter geen reden om patiënten met een verhoogd risico te waarschuwen. De deskundigen onderzoeken nu de oorzaak van de toename van het aantal infecties met het hepatitis E-virus.
Volgens het RIVM kunnen mensen het virus van varkens overnemen door het eten van onvoldoende verhit varkensvlees, bloedtransfusies, contact met uitwerpselen van varkens of het drinken van vervuild water. Al deze opties worden onderzocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer