Nog steeds barrières bij PAS

Noord-Nederland - Ondanks de aanpassing deze week in het rekensys-teem Aerius wat betreft de Waddenzee blijven er barrières voor boeren in Noord-Nederland om een melding te doen van uitbreiding. De meldingenpot van Alde Feanen, Duinen Ameland, Duinen Schiermonnikoog en Lieftinghsbroek is uitgeput.

Tienke WoudaHet overleg tussen LTO Noord en provincies heeft deels geleid tot meer ontwikkelruimte bij de Waddenzee. Het gebied was als stikstofgevoelig aangemerkt. Een uitputting van een meldingenruimte in het Eemsgebied zorgde ervoor dat de depositie van meer dan 0,05 mol op elk voor verzuring gevoelig gebied vergunningplichtig zou worden, ook al ligt dit bij Den Oever in Noord-Holland.
Hoewel dit probleem op sommige plekken is opgelost, geldt dat nog niet voor alle boeren bij de Waddenzee. ‘Wij zijn teleurgesteld dat er nog geen totaaloplossing is. Dit is voor ons niet te begrijpen’, zegt beleidsmedewerker Roel Visser van LTO Noord.
LTO Noord Groningen-bestuurder en melkveehoudster Alma den Hertog uit Luddeweer trok hierover aan de bel. Ze was ‘stomverbaasd’ toen ze een melding wilde doen voor de bouw van een nieuwe stal.
‘We zitten overal ver vandaan. Wij kregen echter een mail terug, waarin stond dat we vanwege een Natura 2000-gebiedje geen melding konden doen. Dit terwijl het ministerie eerder had aangegeven dat voor Groningen alleen Lieftinghsbroek als stikstofgevoelig gebied geldt. Daar zitten we ver vandaan.’
Voor boeren die wel dichter bij de gebieden Alde Feanen, Duinen Ameland en Duinen Schiermonnikoog zitten en hierdoor geen melding kunnen doen, zijn de gevolgen groter.
‘Zij zijn vergunningplichting. Bijkomend effect is dat ook voor de dichterbij gelegen gebieden alleen van de vergunningenruimte wordt gesnoept. Met als gevolg dat de meldingenpot van die gebieden vol blijft zitten zonder dat mensen daaraan kunnen komen’, vertelt Visser.
Nu de uitgangspunten in het rekensysteem Aerius, dat de in de PAS beschikbare ontwikkelruimte verdeelt, voor de gebieden in de Waddenzee zijn aangepast, kunnen boeren in de omgeving weer een melding doen, stelt Visser.
Volgens Den Hertog is het zaak alert te blijven op de groep die aanvankelijk een melding deed en niet verder kon vanwege de fout in het systeem. ‘Die groep moet verder kunnen. Het mag niet gebeuren dat ze onder aan de stapel komen.’
Den Hertog wil snel weer in overleg met de provincies om andere problemen te verhelpen. LTO Noord Groningen en Fryslân krijgen signalen dat het systeem meldingen afwijst op gebieden waarvan formeel de meldingenpot nog niet leeg is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer