Nieuw record voor graanexport EU

Met voorlopig 46,3 miljoen ton realiseert de Europese Unie in navolging van vorig seizoen opnieuw een recordexport voor graan.

Haijo DoddeDe Europese Unie is over het seizoen 2014-2015 netto-exporteur van bijna 31 miljoen ton graan zonder enige vorm van exportondersteuning, meldde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onlangs in het weekbericht granen.
Vorig jaar kwam de netto-export van de lidstaten uit op 20,1 miljoen ton, met een export van 38,4 miljoen ton en een invoer van 18,3 miljoen ton graan. Afgelopen seizoen is voor ongeveer 15,4 miljoen ton aan invoercertificaten afgegeven voor graan.
De export- en importcijfers voor graan voor de periode van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015 zijn op basis van aangevraagde en erkende certificaten. De definitieve cijfers komen in de loop van september beschikbaar als alle invoer- en uitvoergegevens van de Europese douanesystemen bekend zijn.

Zwakke euro

Belangrijkste redenen voor de goede exportcijfers zijn de ruime graanoogst in de EU na het groeiseizoen 2014, de goede kwaliteit van het graan en de zwakke euro ten opzichte van de sterke Amerikaanse dollar.
Volgens een woordvoerder van RVO heeft de EU ook baat bij investeringen in een betere logistiek voor graantransporten en de betere bewaarfaciliteiten. ‘Het lukt vanuit landen als Roemenië, Bulgarije en Hongarije steeds beter om graan voor betaalbare tarieven op de plaats van bestemming te krijgen’, vertelt hij.
De concurrentie voor de EU op de internationale graanmarkt komt uit het Zwarte Zeegebied en in iets mindere mate uit de Verenigde Staten, Canada en Australië. Ten opzichte van Oekraïne en Rusland profiteerden de Europese lidstaten van de betere kwaliteit en ook van de uitvoerbelasting die de Russische autoriteiten in februari oplegden om zelf genoeg graan op voorraad te houden.
Vanuit de EU is vooral meer graan verscheept naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Op deze bestemmingen is de Verenigde Staten afgelopen seizoen vrijwel volledig weggeconcurreerd. Onder meer landen als Iran en Irak kochten dit jaar relatief veel Europees graan.
Uit de exportcijfers in vergelijking met vorig seizoen blijkt dat een substantieel deel van de exportgroei is toe te schrijven aan gerst. Saoedi-Arabië is al jaren een belangrijke afnemer van gerst uit de EU.
Verder is voor zowel voer- als brouwgerst van goede kwaliteit China een absolute groeimarkt. China importeerde afgelopen jaar 2,5 tot 3 miljoen ton gerst en daarvan komt naast Canada en het Zwarte Zeegebied inmiddels ook een aanmerkelijke hoeveelheid uit Europa.
Aan de invoerkant valt vooral de lagere import van maïs op. Dit is een direct gevolg van de uitstekende maïsoogst in 2014. Normaal kopen Europese veevoerfabrikanten veel meer maïs aan vanuit Oekraïne.
Voor komend seizoen verwacht de woordvoerder van RVO dat de EU het met bescheidener exportcijfers moet doen. ‘De oogstprognose voor de EU is met net iets meer dan 300 miljoen ton graan zo’n 20 miljoen ton lager dan voorgaande twee seizoenen. Het betekent dat bij een verbruik van bijna 280 miljoen ton graan op de EU-graanbalans minder overblijft voor de export’, aldus de marktspecialist.

Minder maïs

Uit de oogstprognoses van de Europese Commissie blijkt dat vooral de maïsoogst lager zal uitvallen. De oorzaak is de lange periode van droogte in veel teeltgebieden. De verwachting is dat voerfabrikanten komend jaar meer tarwe en gerst gaan verwerken en ook meer afhankelijk zijn van de aanvoer van maïs van buiten de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer